Εταιρείες-κολοσσοί ναυλώνουν πλοία: Πώς αλλάζει ο χάρτης των θαλάσσιων μεταφορών

Εταιρείες-κολοσσοί ναυλώνουν πλοία: Πώς αλλάζει ο χάρτης των θαλάσσιων μεταφορών

757
Εταιρείες-κολοσσοί ναυλώνουν πλοία: Πώς αλλάζει ο χάρτης των θαλάσσιων μεταφορών

Οι καθυστερήσεις και η συμφόρηση στα λιμάνια τείνουν να αποτελέσουν νόρμα τους τελευταίους μήνες, απότοκος εξέλιξη της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες-κολοσσοί η μία μετά την άλλη ναυλώνουν οι ίδιες πλοία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκαιρη παράδοση των εμπορευμάτων τους. Τα παραδείγματα πολλά το τελευταίο εξάμηνο: Coca-Cola, Ikea, Amazon, Depot, Walmart, Asda.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών Lynas Rare Earths παρέκαμψε τους παραδοσιακούς παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών και ναύλωσε η ίδια πλοία, προκειμένου να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή μεταλλευμάτων από την Αυστραλία σε μονάδα παραγωγής της στη Μαλαισία, εν μέσω αύξησης των τιμών των εν λόγω εμπορευμάτων.

H Lynas αναμένει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σπάνιων γαιών μετά τη συγχώνευση τριών κινεζικών κολοσσών. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι τιμές αυξάνονται όταν μεγάλοι παραγωγοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ανταγωνισμός.

Η Amanda Lacaze, Managing Director της εταιρείας, ανέφερε ότι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την ίδια τη Lynas αποτελεί την «πιο λογική λύση» τη στιγμή που οι χρόνοι παράδοσης στη μονάδα της στη Μαλαισία έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να φθίνει η παραγωγικότητα. Μάλιστα, κατά την ίδια, η απόφαση αυτή δεν θα έχει παροδικό χαρακτήρα, αλλά θα αποτελέσει μια μόνιμη επιλογή στα logistics της εταιρείας, δεδομένου ότι οι σημαντικές προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν θα μετριαστούν σύντομα.

Η Lynas αποτελεί τον μοναδικό μεγάλο παραγωγό σπάνιων γαιών εκτός Κίνας, σε μια περίοδο όπου χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την κυριαρχία της Κίνας στα εν λόγω εμπορεύματα, τα οποία χρησιμοποιούνται για αμυντικούς εξοπλισμούς και υποδομές καθαρής ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.