Αυξάνονται οι «πράσινες» παραγγελίες

Αυξάνονται οι «πράσινες» παραγγελίες

331
Αυξάνονται οι «πράσινες» παραγγελίες

Σε ρότα μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κινείται η παγκόσμια ναυτιλία. Σύμφωνα με την έκθεση Ιανουαρίου του 2022 του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, το ποσοστό τού υπό ναυπήγηση στόλου που μπορεί να καταναλώσει εναλλακτικά καύσιμα αυξήθηκε σημαντικά εντός του 2021.

Ειδικότερα, το 34,8% του υπό ναυπήγηση στόλου σε όρους τονάζ θα εξοπλιστεί με τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την κατανάλωση εναλλακτικών καυσίμων. Η πρόοδος καθίσταται αντιληπτή εφόσον ο αριθμός αυτός συγκριθεί με τα αντίστοιχα ποσοστά πέρυσι και πέντε έτη πριν, τα οποία ήταν ίσα με 27,7% και 10,3% αντίστοιχα.

Το LNG και το LPG κυριαρχούν επί του παρόντος στο μέτωπο των εναλλακτικών καυσίμων, καθώς υπάρχουν 573 πλοία κατανάλωσης LNG και 95 πλοία κατανάλωσης LPG υπό ναυπήγηση.

Όσον αφορά αποκλειστικά παραγγελίες που έλαβαν χώρα το 2021, 425 πλοία θα μπορούν να αξιοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (33,8% των νέων παραγγελιών σε όρους τονάζ). Το 2020, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν ίσος με 209.

Ακόμη, σύμφωνα με την Clarksons, επί του παρόντος, το 4,3% του παγκόσμιου στόλου σε όρους τονάζ δύναται να αξιοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα.

Φωτό: Wo Hong/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.