Αισιόδοξο το βραχυπρόθεσμο μέλλον για τα tankers;

Αισιόδοξο το βραχυπρόθεσμο μέλλον για τα tankers;

265
Αισιόδοξο το βραχυπρόθεσμο μέλλον για τα tankers;

Πτώση των τιμών πετρελαίου σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2021 εκτιμά η Energy Information Administration των ΗΠΑ για το 2022 και το 2023. Ενδεικτικά, η τιμή του Brent εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα $75 ανά βαρέλι για το 2022 και $68 ανά βαρέλι το 2023.

Ειδικότερα, σημαντικό ρόλο στη μείωση των τιμών, βάσει της EIA, θα διαδραματίσει η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, απόρροια της αυξημένης παραγωγής και της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης. Η αύξηση της παραγωγής, η οποία εκτιμάται στα 5,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, θα οδηγηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις ΗΠΑ, τον OPEC και τη Ρωσία. Από την άλλη, η κατανάλωση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οδηγούμενη από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ωστόσο, πληθώρα αναλυτών δεν συμμερίζονται τις εκτιμήσεις της EIA. Αναλυτές της J.P. Morgan αναμένουν ότι οι τιμές πετρελαίου θα φτάσουν έως και τα $90/βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2022. Επιπλέον, αναλυτές της Goldman Sachs έκαναν λόγο για τιμές πετρελαίου που θα αγγίξουν τα $100 ανά βαρέλι το 2023.

Παράλληλα, εφόσον «επικρατήσουν» οι εκτιμήσεις της EIA, ενδέχεται να καταγραφεί αύξηση της ζήτησης για μεταφορά φθηνότερου πετρελαίου, εξέλιξη που με τη σειρά της θα είναι θετική για τη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση ανάκαμψης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.