ΗΠΑ και Κίνα: Νέοι οδηγοί της αγοράς LNG;

ΗΠΑ και Κίνα: Νέοι οδηγοί της αγοράς LNG;

126
ΗΠΑ και Κίνα: Νέοι οδηγοί της αγοράς LNG;

Η αγορά φυσικού αερίου αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Διαχρονικά ισχυροί παίκτες στην εν λόγω αγορά είναι το Κατάρ και η Ιαπωνία, με τις δύο χώρες να κατέχουν τον «θρόνο» των εξαγωγών και εκείνον των εισαγωγών αντίστοιχα. Όμως, βάσει διεθνών μέσων, οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε τροχιά ανάληψης των ηνίων της αγοράς.

Ειδικότερα, πρόσφατη έκθεση της IHS Markit με τίτλο «LNG Trade in 2021: Runaway Recovery» υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ θα καταστούν κορυφαία χώρα στις εξαγωγές LNG το 2022, ενώ η Κίνα νούμερο ένα χώρα στις εισαγωγές. Το άλμα των ΗΠΑ από την τρίτη θέση της κατάταξης στην πρώτη θα υποστηριχτεί από πληθώρα λόγων, μεταξύ άλλων την αύξηση της προσφοράς της και την αύξηση των υποδομών αεριοποίησής της.

Επιπλέον, δημοσίευμα του Bloomberg υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ αποτέλεσαν τον κορυφαίο εξαγωγέα LNG τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ έκθεση της Energy Information Administration (EIA) εκτιμά πως, μέχρι τα τέλη του 2022, η μέση δυναμικότητα υγροποίησης των ΗΠΑ θα ανέρχεται σε 11,4 δισ. κυβ. πόδια ανά ημέρα.

Παράλληλα, η Κίνα εκθρόνισε την Ιαπωνία το 2021 και βρέθηκε στην κορυφή των χωρών εισαγωγής LNG. Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 1970 που η Ιαπωνία δεν αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για LNG.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.