Ευρώπη: Πληθαίνουν οι λιμενικές επενδύσεις

Ευρώπη: Πληθαίνουν οι λιμενικές επενδύσεις

131
Ευρώπη: Πληθαίνουν οι λιμενικές επενδύσεις

Παρότι το επενδυτικό ενδιαφέρον αναφορικά με τους λιμένες δείχνει να επικεντρώνεται εκτός ευρωπαϊκών εδαφών το τελευταίο διάστημα, και δη στην Αφρική, τόσο εντός του 2021 αλλά και τις πρώτες ημέρες του 2022 έχουν ανακοινωθεί πληθώρα επενδύσεων και σε λιμένες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, βάσει ανακοίνωσής της, η LNG Alliance, η οποία εδρεύει στη Σιγκαπούρη, υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας με την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Μαυροβουνίου (EPCG), το οποίο αφορά την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στον λιμένα Μπαρ της ευρωπαϊκής χώρας, που βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Ελλάδα έχει βλέψεις προς το LNG, με έργα εγκατάστασης υποδομών ανεφοδιασμού LNG στον λιμένα της Ηγουμενίτσας να βρίσκονται στα σκαριά, ενώ στην Αλεξανδρούπολη αναπτύσσεται Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG.

Πληθώρα ευρωπαϊκών λιμένων «κεντρίζουν» το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, η Cosco Shipping Ports, με έντονη παρουσία στα λιμενικά δρώμενα της χώρας μας, «άπλωσε τα δίχτυα της» και στο Αμβούργο το 2021, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις.

Τέλος, βάσει ανακοίνωσης της British Ports Association (BPA), οι επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021 ξεπέρασαν τις £1 δισ. Συνεπώς, διαφαίνεται ότι οι επενδυτικοί τροχοί στους ευρωπαϊκούς λιμένες όχι μόνο δεν επιβραδύνουν, αντιθέτως ανεβάζουν «στροφές».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.