«Εύφλεκτο» το γεωπολιτικό σκηνικό σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό

«Εύφλεκτο» το γεωπολιτικό σκηνικό σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό

145
«Εύφλεκτο» το γεωπολιτικό σκηνικό σε Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό

Ανεβαίνει επικίνδυνα το γεωπολιτικό θερμόμετρο τους τελευταίους μήνες, με τις διεθνείς δυνάμεις να στρέφουν τα βέλη τους στην Κίνα. Το 2021, και συγκεκριμένα στις 15 Σεπτεμβρίου, Αυστραλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν συμμαχία με επίκεντρο την ασφάλεια. Απόρροια της «συμμαχίας» ήταν, μεταξύ άλλων, ο επικείμενος εξοπλισμός της Αυστραλίας με υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας βρετανικής τεχνογνωσίας, εξέλιξη που προκάλεσε την αποδοκιμασία της Κίνας.

Παράλληλα, ΗΠΑ και Ιαπωνία στέκονται ενάντια στην Κίνα στο επίμαχο θέμα της Ταϊβάν, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε περίπτωση που η Κίνα «επιτεθεί» στην Ταϊβάν.

Στο «εύφλεκτο» αυτό σκηνικό και λαμβάνοντας υπόψη τη ρήση «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου», αναδύονται και συμμαχίες. Πιο πρόσφατη εξέλιξη συνιστά η ανακοίνωση Αυστραλίας και Ιαπωνίας για σύσφιξη των διμερών σχέσεών τους με επίκεντρο την ασφάλεια. Η συμφωνία ονομάζεται Reciprocal Access Agreement (RAA) και υπεγράφη διαδικτυακά την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022. Άλλωστε, οι διμερείς σχέσεις Αυστραλίας-Κίνας βρίσκονται σε χείριστο επίπεδο, με την Κίνα να έχει επιβάλει σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα, όπως ο άνθρακας.

Μεταξύ άλλων, η RAA προσβλέπει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στον Ειρηνικό Ωκεανό και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ασίας, ενισχύοντας τις πρότερες βλέψεις της AUKUS.

Φωτό: PNPAO/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.