Ο ρόλος των μπαταριών στον δρόμο προς την πράσινη ναυτιλία

Ο ρόλος των μπαταριών στον δρόμο προς την πράσινη ναυτιλία

170
Ο ρόλος των μπαταριών στον δρόμο προς την πράσινη ναυτιλία

H εταιρεία Norwegian Electric Systems (NES), θυγατρική του HAV Group, υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία τεχνολογικών λύσεων Peak Marine Tech (PMT), στο πλαίσιο της οποίας θα εξοπλίσει με μπαταρίες το πλοίο εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων (CLV) «Fjord Connector».

Το «Fjord Connector», το οποίο ανήκει στη νορβηγική Seaworks Kabel, είναι ένα πρώην πλοίο σεισμικών ερευνών, το οποίο πρόκειται να μετασκευαστεί σε πλοίο εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων. Στο πλαίσιο της μετασκευής, στο πλοίο θα εγκατασταθεί και ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης με μπαταρίες, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου καθώς και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Συγκεκριμένα, η NES θα παράσχει στο Fjord Connector ένα ολοκληρωμένο σύστημα μπαταριών, αναβαθμίζοντας παράλληλα όλα τα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμού του πλοίου, δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να φορτίζει τις μπαταρίες του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο λιμάνι. Μετά την ολοκλήρωση της μετασκευής, το πλοίο θα μπορεί να ταξιδεύει χρησιμοποιώντας το υβριδικό σύστημα πρόωσης για μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, ενώ οι μπαταρίες και το έξυπνο σύστημα ελέγχου που θα διαθέτει θα του επιτρέπουν να πραγματοποιεί εργασίες εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων με μηδενικές εκπομπές.

Η παράδοση του εξοπλισμού είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, με τη NES να έχει αναλάβει επίσης τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή των σχετικών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της στο Godvik της Νορβηγίας, προτού αυτά σταλούν στο ναυπηγείο για να εγκατασταθούν στο πλοίο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.