Ενδοποτάμια ναυτιλία: η Ινδία σε κίνηση ματ για την ευρύτερη περιοχή

Ενδοποτάμια ναυτιλία: η Ινδία σε κίνηση ματ για την ευρύτερη περιοχή

150
Ενδοποτάμια ναυτιλία: η Ινδία σε κίνηση ματ για την ευρύτερη περιοχή

Ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στο Μπανγκλαντές, Vikram Doraiswami, δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι η Ινδία είναι έτοιμη να επιτρέψει τη χρήση του συστήματος εσωτερικής ναυσιπλοΐας μέχρι το Βαρανάσι, γεγονός που θα βοηθήσει το διεθνές εμπόριο της ευρύτερης περιοχής και ειδικά προς και από το Νεπάλ. Η Ινδία παρέχει ήδη σιδηροδρομική πρόσβαση στο Μπανγκλαντές για τις διασυνοριακές μεταφορές και το εμπόριο με το Νεπάλ, ενώ διευκολύνει, με μηδενικούς δασμούς, το εμπόριο αγαθών μεταξύ Νεπάλ, Μπανγκλαντές και Μπουτάν.

Τονίζοντας τη σημασία της μελλοντικής διατροπικής σύνδεσης, ο Ινδός διπλωμάτης σημείωσε πως τα νέα δίκτυα θα αλλάξουν τη στρατηγική ισχύος για το Μπανγκλαντές, καθώς και για ολόκληρη την περιοχή. Χρησιμοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών του Μπανγκλαντές, η Ινδία θα μπορούσε επίσης να εκμεταλλευτεί τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται για την άμεση μεταφορά προϊόντων, αφού, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα μεταξύ των δικτύων μεταφορών των δύο κρατών θα ενίσχυε το εθνικό εισόδημα του Μπανγκλαντές κατά 17% και της Ινδίας κατά 8%, και θα τριπλασίαζε τις εξαγωγές των δύο κρατών.

Χωρίς άνοιγμα όμως περισσότερων χερσαίων λιμένων αλλά και χωρίς την άρση στους περιορισμούς ως προς τον όγκο φορτίων και εμπορευμάτων, τη βελτίωση της πολυτροπικής διασυνδεσιμότητας με οδικές, σιδηροδρομικές και πλωτές οδούς, την άμεση λειτουργία νέων τελωνειακών εγκαταστάσεων και αποθηκών, το εμπόριο και οι επενδύσεις θα είναι περιορισμένες, δήλωσε ο Ινδός διπλωμάτης.

Το Δελχί αναζητά συμμάχους και επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή του στα κράτη της Ασίας. Με στενό μαρκάρισμα από την Κίνα και το Πακιστάν, η Ινδία προσπαθεί να ισχυροποιήσει και να αναπτύξει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, το Μπανγκλαντές αλλά και το Νεπάλ, προκειμένου να σταματήσει την επέλαση των Κινέζων στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: Ahmedabad Mirror/Μaritimegateway

Φωτό: Daniel Chediac/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.