Αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών στην Εγγύς Ανατολή

Αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών στην Εγγύς Ανατολή

68
Αλλάζει ο χάρτης των μεταφορών στην Εγγύς Ανατολή
Φωτό αρχείου

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ, και ο Ιρανός υπουργός Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης, Ροστάμ Κασέμι, ανακοίνωσαν τα κοινά στρατηγικά σχέδιά τους για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, μέσω κοινών επενδυτικών προγραμμάτων.

Ο υπουργός Υποδομών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν και η συνοδευτική του αντιπροσωπεία είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιράκ στη Βαγδάτη την περασμένη Κυριακή, όπου συζήτησαν τις προοπτικές για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη βελτίωση των αεροπορικών και χερσαίων (οδικών και σιδηροδρομικών) μεταφορών μέσω κοινών επενδυτικών σχεδίων.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ιρανός υπουργός Κασέμι είχε συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών του Ιράκ, Νάσερ Χουσεΐν αλ-Σιμπλί. Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για την ολοκλήρωση ενός σιδηροδρομικού έργου που συνδέει την πόλη Shalamcheh στα δυτικά σύνορα του Ιράν με το λιμάνι της Βασόρα στο Ιράκ. Σε ανακοίνωση στα ιρανικά ΜΜΕ, οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι εντός δύο μηνών θα ιδρυθεί κοινοπραξία μεταξύ των Σιδηροδρόμων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των Σιδηροδρόμων της Δημοκρατίας του Ιράκ.

Η σύνδεση των δύο κρατών θα έχει τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο για τις οικονομίες των δύο χωρών, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, αφού η Τεχεράνη επιθυμεί να ενδυναμώσει τον ρόλο και την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας εκνευρισμό στη Σαουδική Αραβία αλλά και στις ΗΠΑ. Η ανάπτυξη νέων χερσαίων και σιδηροδρομικών αρτηριών μεταξύ των κρατών της περιοχής θα επιτρέψει τη βελτίωση του διεθνούς εμπορίου αλλά και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ναυλωτών σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά δύσκολα προσβάσιμες. Το Ιράκ με 41 εκατ. κατοίκους και το Ιράν με 85 εκατ. αποτελούν χώρες με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και ανεκμετάλλευτο πλούτο, ορυκτό και γεωργικό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.