Οι αγοραπωλησίες tankers στο μικροσκόπιο

Οι αγοραπωλησίες tankers στο μικροσκόπιο

137
Οι αγοραπωλησίες tankers στο μικροσκόπιο

Οι ελληνικές ναυτιλιακές επενδύσεις διαχρονικά είναι συνδεδεμένες με τα δεξαμενόπλοια. Με αφορμή έκθεση της Allied Shibroking για τη φρενίτιδα στη second-hand αγορά εντός του έτους, ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων και η ελληνική παρουσία στις αγοραπωλησίες tankers εντός του 2021, ενός έτους όπου η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων κινήθηκε κατά κύριο λόγο σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, 520 ήταν τα δεξαμενόπλοια που άλλαξαν χέρια από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος των MR tankers στις αγοραπωλησίες, καθώς αντιστοιχούν στο 31,3% των συνολικών αγοραπωλησιών. Δηλαδή, σχεδόν ένα στα τρία tankers που άλλαξαν ιδιοκτήτες ήταν MR tanker. Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας των δεξαμενόπλοιων που πωλήθηκαν στη second-hand αγορά ήταν ίσος με 12 έτη, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που διατέθηκαν ήταν ίσα με $9,6 δισ.

Κατανομή των αγοραπωλησιών tankers από τις αρχές του 2021 έως τα τέλη Δεκεμβρίου, βάσει του αριθμού των πλοίων που άλλαξαν ιδιοκτήτες. Πηγή: Allied Shipbroking.
Κατανομή των αγοραπωλησιών tankers από τις αρχές του 2021 έως τα τέλη Δεκεμβρίου, βάσει του αριθμού των πλοίων που άλλαξαν ιδιοκτήτες. Πηγή: Allied Shipbroking

Έντονη ήταν η ελληνική παρουσία και στις αγοραπωλησίες tankers, καθώς 101 από τα 518 tankers που άλλαξαν χέρια κατέληξαν σε Έλληνα ιδιοκτήτη (19,4% επί των συνολικών αγοραπωλησιών δεξαμενόπλοιων, δηλαδή σχεδόν ένα στα πέντε πλοία).

Τέλος, σύμφωνα με την Allied Shipbroking, από τις αρχές του έτους έλαβαν χώρα συνολικά 1.924 αγοραπωλησίες πλοίων, ολικής χωρητικότητας 132,4 εκατ. dwt, με μέσο όρο ηλικίας τα 12 έτη, έναντι συνολικά σχεδόν $32 δισ.

Πηγή: Allied Shipbroking | Weekly SnP Statistics Week 51 – 2021

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.