2021: Τα highlights της ελληνικής ναυτιλίας

2021: Τα highlights της ελληνικής ναυτιλίας

144
2021: Τα highlights της ελληνικής ναυτιλίας

Aνεξίτηλο θα μείνει το 2021 για την ελληνική εμπορική ναυτιλία. Οι Έλληνες κατάφεραν και φέτος να πρωταγωνιστήσουν στον κλάδο του οποίου τα ηνία κρατάνε εδώ και πολλά χρόνια.

Και το 2021, άξια αναφοράς είναι η ενίσχυση των πρωτοβουλιών και των δράσεων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι τεχνολογικές εξελίξεις σε επίπεδο ναυπηγήσεων και ανάπτυξης ναυτιλιακού εξοπλισμού είναι εντυπωσιακές. Οι Έλληνες πρωτοπόροι, όπως πάντα, δράττουν την ευκαιρία και καινοτομούν.

Άξιες επίσης αναφοράς ήταν επιπλέον οι κινήσεις των Ελλήνων πλοιοκτήτων στην εγχώρια χρηματαγορά.

Ποια ήταν όμως συγκεκριμένα τα γεγονότα που επηρέασαν, διαμόρφωσαν και ίσως συγκλόνισαν την ελληνόκτητη και ελληνική ναυτιλία; Τα Ναυτικά Χρονικά παρουσιάζουν παρακάτω ορισμένα από τα highlights για τα οποία το 2021 θα μνημονεύεται από τον μελλοντικό ναυτιλιακό ερευνητή, αναλυτή και ιστορικό.

19 Ιανουαρίου: Ελληνική πρωτιά στο ναυπηγικό στερέωμα

Η Avin International Ltd., εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη, προβαίνει στην παραγγελία Suezmax δεξαμενόπλοιου, το οποίο θα αξιοποιεί και την αμμωνία ως ναυτιλιακό καύσιμο. Πρόκειται για το πρώτο πλοίο στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί αμμωνία για την κίνησή του μετά από μετατροπές στην κύρια μηχανή του.

10 Απριλίου: Η ελληνική και διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Ναυτέλληνα

Η αιφνίδια και απρόσμενη απώλεια του Ιωάννη Αγγελικούση συγκλονίζει την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, δεδομένου ότι ο επικεφαλής του κορυφαίου ναυτιλιακού ομίλου της χώρας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του. Η έμπρακτη στήριξή του στο ελληνικό νηολόγιο και η αγάπη του για τον Έλληνα ναυτικό θα μνημονεύονται ως παράδειγμα ναυτιλιακής προσωπικότητας που δόξασε τη χώρα μας στις θάλασσες του κόσμου.

Η απώλεια του αείμνηστου Ι. Αγγελικούση έφερε στο πηδάλιο του ομίλου τη μοναχοκόρη του Μαρία. Η Δρ. Μαρία Αγγελικούση φέρνει έναν αέρα ανανέωσης και ελπίδας για την ελληνική ναυτιλία. Η νέα γενιά των επιχειρηματιών της θάλασσας, με εξαιρετικές σπουδές και επαγγελματική αφοσίωση, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει τα επιτεύγματα των προκατόχων της.

19 Μαΐου: To πρώτο ναυτιλιακό ομόλογο στο Χ.Α.

Η Costamare εκδίδει το πρώτο ομόλογο της ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ζήτηση είναι μεγάλη και το ομόλογο θα υπερκαλυφθεί κατά 6,7 φορές.

8 Ιουνίου: Μια ανάσα «ελευθερίας» για τους Έλληνες ναυτικούς

Μετά από κινήσεις του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, αλλά και έπειτα από έκκληση όλων των θεσμικών φορέων εκπροσώπησης της ναυτιλίας, η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών δίνει το πράσινο φως για τον άμεσο εμβολιασμό των ναυτικών μας.

14 Ιουνίου: H Costamare εισέρχεται στο ξηρό φορτίο

Η Costamare Inc. ανακοινώνει την απόκτηση 16 πλοίων ξηρού φορτίου, χωρητικότητας μεταξύ 33.000 και 85.000 dwt, με μέση ηλικία τα 10 χρόνια.

18 Οκτωβρίου: Ξεκινά η δημόσια προσφορά του ομολόγου της Capital Product Partners

Ξεκινά η διάθεση στο επενδυτικό κοινό του ομολόγου της εκδότριας CPLP Shipping Holdings, με εγγυήτρια τη μητρική Capital Product Partners, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μαρινάκη. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανέρχεται σε 801,37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 5,3 φορές.

20 Οκτωβρίου: Η τοποθέτηση της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας

Η Ένωσις Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) χαιρετίζει την επίκαιρη πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών για Εναλλακτικά Ναυτιλιακά Καύσιμα και Τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου.

10 Δεκεμβρίου: Εκλογή της Ελλάδας στην πρώτη θέση της Κατηγορίας «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ

Στην πρώτη θέση του Συμβουλίου της Κατηγορίας «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), στην οποία εκλέγονται οι χώρες με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, εκλέγεται η Ελλάδα, η οποία έλαβε τις 150 από τις συνολικά 157 ψήφους των κρατών-μελών του.

Το 2021 αποτέλεσε έτος σταθμό και για τα Ναυτικά Χρονικά, τα οποία ολοκλήρωσαν ένα ταξίδι 90 ετών στη ναυτιλιακή επικαιρότητα, πληροφόρηση και έρευνα.

Η συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση των Ναυτικών Χρονικών αποτελεί σημείο εκκίνησης για τη συντακτική ομάδα του περιοδικού: νέες ιδέες, νέες προσεγγίσεις και νέες πρωτοβουλίες για το ιστορικότερο έντυπο του ελληνικού ναυτιλιακού Τύπου.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.