Covid-19: «Τσουνάμι» για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας

    77
    Covid-19: «Τσουνάμι» για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας

    Τα «δόντια» της δείχνει πλέον η παραλλαγή Όμικρον, με πληθώρα κρουσμάτων σε πάρα πολλές χώρες. Η μεγαλύτερη διαφορά της παραλλαγής αυτής σε σύγκριση με προηγούμενες είναι ο ρυθμός εξάπλωσής της. Βάσει αυτού, μπορεί να εξηγηθεί η έκρηξη κρουσμάτων που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, η οποία την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου κατέγραψε άνω των 28.000 κρουσμάτων.

    Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά εντός και εκτός Ευρώπης. Την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, η Γαλλία ανακοίνωσε όχι μόνο εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό ρεκόρ κρουσμάτων, με πάνω από 200.000 κρούσματα σε μία ημέρα. Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψαν επίσης την Τετάρτη η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται και σε άλλες χώρες, ενδεικτικά στις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Ινδία.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπογραμμίζει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των καταγεγραμμένων. Την ανησυχία του για επερχόμενο τσουνάμι κρουσμάτων εξέφρασε ο ΠΟΥ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους: «Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων.»

    Αξίζει να σημειωθεί, πως οι νέοι αντιστοιχούν σε σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.293, αποτελώντας το 22% στο σύνολο των κρουσμάτων Covid-19.

    Τέλος, σημειώνεται, πως περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

     

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.