«Όμικρον»: σε κατάσταση συναγερμού η Ελλάδα και η Ευρώπη

    327
    «Όμικρον»: σε κατάσταση συναγερμού η Ελλάδα και η Ευρώπη

    Εκτίναξη των κρουσμάτων αναμένεται σήμερα, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, με πάνω από 15.000 νέες διαγνώσεις, όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ακόμα και πριν από τις 3 Ιανουαρίου 2022.

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός υγείας αναφορικά με τη διασπορά, στην Αττική καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων κατά 200%-300% ημερησίως, η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δεν γίνεται να οφείλεται μονάχα στη μετάλλαξη Δέλτα». Συνεπώς, σύμφωνα και με τους ειδικούς, η Όμικρον ήδη κυριαρχεί και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα μας απασχολεί μόνο αυτή.

    Παράλληλα, η Όμικρον οδεύει προς πλήρη επικράτηση και στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του νέου έτους, βάσει των αναλύσεων της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στα αστικά απόβλητα της πόλης. Συγκεκριμένα, η μετάλλαξη ανιχνεύτηκε στα λύματα πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου και μέσα σε 8 μέρες το ποσοστό της, συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, αυξήθηκε εκθετικά.

    Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν και όσα ανέφερε τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω της Όμικρον είναι μικρότερος σε σύγκριση με την “Δέλτα”, η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη αλλά τα δεδομένα θνησιμότητας ακόμη θέλουν τεκμηρίωση. Η ιατρός τόνισε επίσης ότι: «η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο αντιμετώπισης της παραλλαγής “Όμικρον”». Επιπρόσθετα ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως παρότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτεΐνη ακίδα της “Όμικρον”. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη “Όμικρον” και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.

    Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ είχε δηλώσει ότι η Όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού στην Ευρώπη, μέχρι την έναρξη του 2022. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη κ. Χανς Κλούγκε έχει προειδοποιήσει τις χώρες να ετοιμάζονται για “σημαντική αύξηση” των μολύνσεων σε μια συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες ημέρες στο Reuters δηλώνοντας πως η Όμικρον είναι ήδη κυρίαρχη στη Βρετανία, τη Δανία και την Πορτογαλία και πρόσθεσε πως οι μολύνσεις είναι αυξημένες 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    “Ναι, είμαι πολύ προβληματισμένος, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό”, τόνισε ενώ συμπλήρωσε ότι “τα καλά νέα είναι… ξέρουμε τι να κάνουμε” και ότι ο κόσμος πρέπει να υιοθετήσει μια προσέγγιση “εμβόλιο+”, με εμβολιασμούς και αναμνηστικές δόσεις που θα συμπληρώνονται με τη χρήση μάσκας, ενώ θα αποκλείονται οι “μη απαραίτητες” επαφές στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων, αλλά τα λοκντάουν θα χρησιμοποιούνται μόνο ως ύστατο μέσο, δεδομένου του οικονομικού και του κοινωνικού κόστους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.