ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022;

ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022;

105
ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022;

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο το 2022, ξεπερνώντας το Κατάρ και την Αυστραλία, και ενδέχεται να κατέχουν αυτόν τον τίτλο για τα επόμενα χρόνια.

Σε μια χρονιά που η Κίνα και άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στην Ασία προσπαθούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε θέση να καλύψουν αυτή τη ζήτηση, φαινόμενο που θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Η παγκόσμια ζήτηση για LNG κινείται σε υψηλά επίπεδα κάθε χρόνο, από το 2015, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα και την υπόλοιπη Ασία. Μεγάλο μέρος αυτής της παγκόσμιας ζήτησης έχει καλυφθεί από τις σταθερά αυξανόμενες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ, οι οποίες σημειώνουν νέα ρεκόρ κάθε χρόνο από το 2016 και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν και το 2022.

Η Energy Information Administration των ΗΠΑ προβλέπει ότι οι εξαγωγές LNG της χώρας θα φτάσουν τα 11,5 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) το 2022. Οι εξαγωγές αυτές θα αντιπροσωπεύσουν το 22% της αναμενόμενης παγκόσμιας ζήτησης LNG, ύψους 53,3 bcfd, το επόμενο έτος, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs. Έτσι, οι αμερικανικές εξαγωγές LNG θα ξεπεράσουν τόσο εκείνες της Αυστραλίας όσο και εκείνες του Κατάρ, που συνιστούν τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς επί του παρόντος.

Εταιρείες όπως η Cheniere Energy, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG των ΗΠΑ, έχουν υπογράψει τους τελευταίους μήνες πολυάριθμες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την πώληση LNG. Οι συμφωνίες αυτές θα τους επιτρέψουν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται για να προχωρήσουν σε πρόσθετα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άξιο αναφοράς είναι πως πολλά από αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχουν προέλθει από την Κίνα.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο Νίκος Τσάφος του Center for Strategic and International Studies (CSIS) δήλωσε ότι: «Μετά από χρόνια αποφυγής δέσμευσης για αγορά αμερικανικού LNG, οι κινεζικές εταιρείες έκαναν επιτέλους την κίνησή τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής το 2021, οι περισσότερες εξαγωγές LNG των ΗΠΑ κατευθύνθηκαν στην Ασία, με περίπου το 13% να κατευθύνεται προς τη Νότια Κορέα, το 13% στην Κίνα και το 10% στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα ενεργειακά δεδομένα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.