Η πρώτη παγκοσμίως εγκατάσταση υβριδικού συστήματος ισχύος σε φορτηγό πλοίο

Η πρώτη παγκοσμίως εγκατάσταση υβριδικού συστήματος ισχύος σε φορτηγό πλοίο

627
Η πρώτη παγκοσμίως εγκατάσταση υβριδικού συστήματος ισχύος σε φορτηγό πλοίο

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä ολοκλήρωσε την πρώτη στον κόσμο εγκατάσταση σε φορτηγό πλοίο ενός υβριδικού συστήματος ισχύος, το οποίο συνδυάζεται με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για την παραγωγή επιπλέον ισχύος μέσω της αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας.

Η εν λόγω εγκατάσταση, η οποία είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2019, πραγματοποιήθηκε στο φορτηγό πλοίο «M/V Paolo Topic», το οποίο είχε ναυπηγηθεί το 2016, ενώ για την ολοκλήρωση αυτής η Wärtsilä συνεργάστηκε με την εταιρεία παραγωγής φωτοβολταϊκών Solbian καθώς και με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, Marfin Management S.A.M.

Διαθέτοντας την ολοκληρωμένη ενεργειακή λύση Wärtsilä HY Module, η οποία περιλαμβάνει ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας (EMS) και μπαταρίες που παρέχουν στο δίκτυο βοηθητική ισχύ, το πλοίο «Paolo Topic» πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα πλέον τεχνολογικά προηγμένα πλοία της κατηγορίας του. Ο συνδυασμός μάλιστα του Wärtsilä HY Module με το φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο πλοίο ενισχύει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή του απόδοση, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή βοηθητικής ισχύος.

Το Wärtsilä HY Module, το οποίο διατίθεται μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο, τοποθετήθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου για εξοικονόμηση χώρου, ενώ η εγκατάστασή του πραγματοποιήθηκε χωρίς να απαιτείται δεξαμενισμός του πλοίου. Το καινοτόμο σύστημα αναμένεται να μειώσει τα λειτουργικά κόστη του πλοίου, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ναυτιλιακού κλάδου.

Φωτό: Wärtsilä

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.