Άνθρακας: Φως στο τούνελ για Κίνα και Ινδία – Η πορεία των...

Άνθρακας: Φως στο τούνελ για Κίνα και Ινδία – Η πορεία των τιμών διεθνώς

68
Άνθρακας: Φως στο τούνελ για Κίνα και Ινδία – Η πορεία των τιμών διεθνώς

Η Κίνα και η Ινδία αποτελούν ταυτόχρονα δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς, καταναλωτές και εισαγωγείς άνθρακα παγκοσμίως. Οι εγχώριες παραγωγές τους είχαν επηρεαστεί σημαντικά τους προηγούμενους μήνες. Για την Κίνα αυτό ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικών πολιτικών για λόγους ασφαλείας, ενώ η παραγωγή της Ινδίας επηρεάστηκε από την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρόλα αυτά, η εγχώρια κινεζική παραγωγή την τελευταία περίοδο αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας τους 357 εκατομμύρια τόνους τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2015. Την ίδια στιγμή και η παραγωγή της Ινδίας ανέκαμψε και άγγιξε τους 67,8 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υφίσταται πλέον έλλειψη. Οι εν λόγω αυξήσεις προκάλεσαν και αισθητή μείωση της τιμής του άνθρακα στις αντίστοιχες εγχώριες αγορές. Ενδεικτικά οι τιμές στο Zhengzhou Commodity Exchange της Κίνας διαμορφώθηκαν στα 107,63 δολάρια ανά τόνο στις 10 Δεκεμβρίου, 63% χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Εντούτοις, τόσο η αυξημένη παραγωγή, όσο και η μειωμένη τιμή του άνθρακα στην εγχώρια αγορά των δύο ασιατικών χωρών, δεν είχαν άμεσο αντίκτυπο στην τιμή του άνθρακα παγκοσμίως. Η τιμή αυστραλιανού άνθρακα στο λιμάνι Newcastle της χώρας έφτασε τα 159,24 δολάρια ανά τόνο στις 10 Δεκεμβρίου. Η τιμή του ποιοτικά χαμηλότερου άνθρακα από την Ινδονησία άγγιξε τα 65,94 δολάρια ανά τόνο, 82,6 % υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Οι υψηλές αυτές τιμές θα επηρεάσουν τις εξαγωγές από Αυστραλία και Ινδονησία, τις δύο μεγαλύτερες σε εξαγωγές άνθρακα χώρες, εκτιμούν αναλυτές. Οι εξαγωγές από Αυστραλία σημείωσαν πτώση τον Νοέμβριο και δεν ξεπέρασαν τους 29 εκατ. τόνους, ενώ από την Ινδονησία οι εξαγωγές δεν ξεπέρασαν τους 32 εκατομμύρια τόνους.

Συνεπώς, σημαντικό ερώτημα αποτελεί το αν και πότε οι παγκόσμιες τιμές του άνθρακα θα ευθυγραμμιστούν στην αυξημένη παραγωγή και τις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν στους δύο ασιατικούς κολοσσούς.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.