Κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας από την Κίνα

Κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας από την Κίνα

60
Κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας από την Κίνα

Η ζήτηση αμερικανικής σόγιας από την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή σόγιας παγκοσμίως, μειώθηκε κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα λόγω του τυφώνα Ida, που προκάλεσε τεράστιες καθυστερήσεις στη διαδικασία φόρτωσης των πλοίων σε σημαντικά λιμάνια των ΗΠΑ. Ειδικοί αναφέρουν ότι η πτώση θα αγγίξει το 20%, σε μια χρονιά που οι ΗΠΑ σημείωσαν τη δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο συγκομιδή σόγιας στην ιστορία τους. Σχεδόν το 50% της παραγωγής εξάγεται και πάνω από το μισό προορίζεται για την Κίνα.

Οι κινεζικές εισαγωγές αμερικανικής σόγιας ήταν στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας και λόγω μιας καθυστέρησης στην έναρξη εξαγωγών από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό σόγιας παγκοσμίως. Φέτος, όμως, η καθυστέρηση στη διαδικασία φόρτωσης των πλοίων λόγω της επέλασης του τυφώνα Ida προκάλεσε τη στροφή της Κίνας σε άλλους προμηθευτές και, κατά συνέπεια, πτώση κατά 81% στις αποστολές αμερικανικών φορτίων προς την Κίνα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας. Ταυτόχρονα, η Βραζιλία ξεκίνησε νωρίτερα τις εξαγωγές της για το 2022, κερδίζοντας μερίδιο από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες και οι αποστολές σόγιας προς την ασιατική χώρα να ξεπεράσουν τους 6 εκατ. τόνους για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επιπλέον, τα υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης της βραζιλιάνικης σόγιας, σε συνδυασμό με την ελαφρώς χαμηλότερη τιμή της λόγω χαμηλότερου κόστους μεταφοράς προς την Κίνα, δίνουν στη Βραζιλία ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ. Με τις κινεζικές παραγγελίες να ολοκληρώνονται σταδιακά γι’ αυτή την περίοδο, οι Αμερικανοί εξαγωγείς δεν έχουν βρει άλλον αγοραστή ανάλογου μεγέθους ώστε να διοχετεύσουν το πλεονάζον εμπόρευμα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.