Σε υψηλά 19 μηνών η παραγωγή πετρελαίου του OPEC+

Σε υψηλά 19 μηνών η παραγωγή πετρελαίου του OPEC+

134
Σε υψηλά 19 μηνών η παραγωγή πετρελαίου του OPEC+

O OPEC και χώρες-σύμμαχοι ανακοίνωσαν ότι αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου για τον μήνα Νοέμβριο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ανέφεραν στελέχη του OPEC. Το 80% της εν λόγω αύξησης προήλθε από πέντε χώρες και συγκεκριμένα τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, το Ιράκ, το Καζακστάν και τη Νιγηρία. Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία ήταν η πρώτη σε παραγωγή, με συνεισφορά περίπου 100.000 βαρέλια ανά ημέρα. Η Saudi Aramco μάλιστα προχώρησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου που εξάγει με προορισμό την Ασία και τις ΗΠΑ.

Συνολικά, η παραγωγή πετρελαίου από τις 13 χώρες του OPEC άγγιξε τα 27,85 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ η Ρωσία και οκτώ ακόμα πετρελαϊκοί σύμμαχοι παρήγαγαν 13,86 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Συνεπώς, η συνολική παραγωγή του OPEC+ έφτασε στα 41,71 εκατ. βαρέλια/ημέρα, τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής τους τελευταίους 19 μήνες.

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά μελών όπως το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων η παραγωγή ανήλθε σε 2,53 και 2,85 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα τον Νοέμβριο. Ομοίως, το Ιράκ αύξησε την παραγωγή κατά 80.000 βαρέλια ανά ημέρα, ξεπερνώντας τα συμφωνηθέντα επίπεδα. Παρά την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής, δεν κατάφεραν όλες οι χώρες να συνεισφέρουν στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί. Η Ρωσία σημείωσε σημαντική πτώση στο πλεονάζον απόθεμα που συνεισέφερε, καθώς κολοσσοί της χώρας μείωσαν την παραγωγή λόγω του ήδη υπάρχοντος αποθέματός τους, και ξεπέρασε οριακά τον στόχο, ενώ η Νιγηρία, παρά την αυξημένη παραγωγή της, έμεινε εκτός στόχου παραγωγής κατά 210.000 βαρέλια για τον Νοέμβριο.

Η αβεβαιότητα που προκαλεί η Όμικρον δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή και τα πλεονάζοντα αποθέματα. Παρ’ όλα αυτά, σε συνάντηση των μελών και των συνεργατών του OPEC+, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε η στήριξη της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής πετρελαίου και για τον Φεβρουάριο του 2022 κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.