Πόσα και ποια υπό παραγγελία πλοία θα καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα

Πόσα και ποια υπό παραγγελία πλοία θα καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα

171
Πόσα και ποια υπό παραγγελία πλοία θα καταναλώνουν εναλλακτικά καύσιμα

Τις επενδυτικές εξελίξεις με επίκεντρο τα εναλλακτικά καύσιμα στη ναυτιλία εξέτασε, μεταξύ άλλων, ο ναυλομεσιτικός οίκος Xclusiv σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή του. Συγκεκριμένα, παρουσίασε δεδομένα όσον αφορά το παρόν orderbook (bulkers, tankers, containerships, gas carriers) και την ικανότητα κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων από τα πλοία που το απαρτίζουν.

Ειδικότερα, μέσα στο 2021 έχουν πραγματοποιηθεί παραγγελίες για 1.325 πλοία, εκ των οποίων τα 378 (δηλαδή το 29%) δύνανται να καταναλώσουν εναλλακτικά καύσιμα. Σε ό,τι αφορά το συνολικό orderbook, αποτελείται από 2.241 πλοία, εκ των οποίων τα 631 (δηλαδή το 28%) θα μπορούν να τροφοδοτούνται από εναλλακτικά καύσιμα.

 

1
Το παρόν orderbook, βάσει του τύπου πλοίου και της ικανότητας κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων. Πηγή δεδομένων: Xclusiv

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα gas carriers διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέτωπο των εναλλακτικών καυσίμων, καθώς το 86% των υπό ναυπήγηση gas carriers θα μπορούν να καταναλώσουν τέτοιου είδους καύσιμα. Αντιθέτως, τα bulk carriers δεν φαίνεται να ακολουθούν παρόμοια τάση, με μόλις το 8% του παρόντος orderbook  να έχει τη δυνατότητα κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων.

Παράλληλα, βάσει της Xclusiv, το νούμερο ένα εναλλακτικό καύσιμο είναι το LNG, καθώς, από τα υπό παραγγελία πλοία με δυνατότητα κατανάλωσης εναλλακτικών καυσίμων, το 61% είναι ικανό να καταναλώσει ως καύσιμο LNG , ενώ το 11,6% είναι “LNG Ready”. Ως “LNG Ready” χαρακτηρίζεται ένα πλοίο το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί μελλοντικά να καταναλώσει καύσιμο LNG, με την πραγματοποίηση σχετικής μετασκευής.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το LPG, με ποσοστό 14%, ενώ λοιπά εναλλακτικά καύσιμα, όπως η αμμωνία και η μεθανόλη, βρίσκονται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, οπότε και έχουν μικρότερη παρουσία στο orderbook. Τέλος, τα πλοία με υβριδικό σύστημα πρόωσης που περιλαμβάνει μπαταρίες παραμένουν μη δημοφιλή στις παραγγελίες εμπορικών πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.