Καθετοποίηση ψηφίζει η Amazon απέναντι στο χάος της λιμενικής συμφόρησης

Καθετοποίηση ψηφίζει η Amazon απέναντι στο χάος της λιμενικής συμφόρησης

236
Καθετοποίηση ψηφίζει η Amazon απέναντι στο χάος της λιμενικής συμφόρησης

Οι μακροχρόνιες στρατηγικές κινήσεις της Amazon με στόχο τη διασφάλιση των logistics της αποφέρουν καρπούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNBC. Συγκεκριμένα, η Amazon για πολλά έτη προχωρούσε σε ναυλώσεις πλοίων καθώς και στην κατασκευή των δικών της εμπορευματοκιβωτίων. Παρόλο που οι εν λόγω επενδύσεις συνοδεύονται από σημαντικά έξοδα, καθώς η συμφόρηση σε λιμένες αλλά και γενικότερα κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων επιμένει, η εταιρεία-κολοσσός απολαμβάνει τους καρπούς αυτής της στρατηγικής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αναλυτές, ενώ πολλά containerships μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν ακόμα και 45 ημέρες προκειμένου να δέσουν στον λιμένα του Λος Άντζελες, το τελευταίο πλοίο της Amazon περίμενε μονάχα δύο ημέρες στον λιμένα τον οποίο προσέγγισε. Αυτό συνιστά απόρροια του γεγονότος πως η Amazon ναυλώνει πλοία για την κάλυψη των μεταφορικών της αναγκών, συνεπώς διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τους λιμένες που θα επιλέξει να προσεγγίσει.

Παράλληλα, η Amazon κατασκευάζει δικά της containers στην Κίνα, σε μια περίοδο όπου υπάρχει έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως και οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Αυτό της επιτρέπει και τη χρήση τους στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, πέραν των πλοίων.

Επιπλέον, βάσει του CNBC, η Amazon ακολουθεί και άλλες στρατηγικές προκειμένου να αποφύγει τη λιμενική συμφόρηση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ναυλώνει αεροπλάνα, τα οποία μεταφέρουν μικρότερες ποσότητες προϊόντων σε σύγκριση με τα πλοία, αλλά διανύουν την απόσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πολύ γρηγορότερα. Πάντως, η στρατηγική αυτή επιλέγεται μονάχα για προϊόντα που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

Τέλος, η εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργαζομένων που παρατηρείται κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει μπόνους μέχρι $3.000 σε όλους τους εποχικούς υπαλλήλους που θα προσληφθούν, οι οποίοι αναμένεται να ανέλθουν σε 150.000.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.