Εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου το 2021

Εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου το 2021

61
Εκτιμήσεις για ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου το 2021

Η ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου συνεχίζεται δυναμικά το 2021, με την αξία του όγκου εμπορίου να καταγράφει αυξήσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, σύμφωνα με report της UNCTAD.

Ειδικότερα, το γ’ τρίμηνο η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών του παγκόσμιου εμπορίου κατέγραψε ανάπτυξη 1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του έτους. Την ίδια ώρα, σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη του εμπορίου ήταν στο 24% το γ’ τρίμηνο, σημαντικά υψηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με το report, η αξία των αγαθών του παγκόσμιου εμπορίου το γ’ τρίμηνο ήταν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των $5,6 τρισ. Αντιστοίχως, οι υπηρεσίες ανήλθαν σε αξία στο $1,5 τρισ. Με εξαίρεση την Κίνα και τη Νότια Κορέα, το εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών κινήθηκε κοντά ή κάτω από τα επίπεδα του 2019.

H UNCTAD εκτιμά ότι το δ’ τρίμηνο η αξία των αγαθών θα παραμείνει σταθερή, στα $5,6 τρισ., ενώ αυτή των υπηρεσιών θα παρουσιάσει κάμψη. Συνολικά, οι εκτιμήσεις της UNCTAD κάνουν λόγο για ισχυρή ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φέτος, συγκεκριμένα κατά $5,6 τρισ. (23%), σε σχέση με το 2020 και κατά $2,8 τρισ. (11%) σε σχέση με το 2019. Η αξία του εμπορίου αγαθών φέτος εκτιμάται στα $22 τρισ. και αυτού των υπηρεσιών στα $6 τρισ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.