Ράλι τιμών των σιτηρών

Ράλι τιμών των σιτηρών

90
Ράλι τιμών των σιτηρών

Η αυξημένη ανησυχία για την πορεία του διεθνούς εμπορίου την παρούσα χρονική περίοδο έχει εκτοξεύσει τις τιμές πολλών πρώτων υλών και εμπορευμάτων στα ύψη. Η συρρίκνωση των παγκοσμίων αποθεμάτων σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως τα σιτηρά, προκαλεί περαιτέρω αυξήσεις των τιμών τους. Τα επίπεδα των τιμών σιταριού είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 9 χρόνων.

Οι μετεωρολογικοί παράγοντες είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για αυτό το ράλι των τιμών σιταριού. Οι πρώιμες και έντονες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία, καθυστερούν τη συγκομιδή της σοδειάς σιταριού, έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στις καλλιέργειες. Ταυτόχρονα η παρατεταμένη ξηρασία ΗΠΑ ρίχνει την ποιότητα της αμερικανικής σοδειάς, ενώ οι πλημμύρες στον Καναδά δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στις εξαγωγές. Οι τιμές των ρωσικών δημητριακών αυξάνονται βαθμιαία λόγω της περιορισμένης παραγωγής και αυξήσεων στους φόρους εξαγωγών. Το καλαμπόκι και η σόγια ακολουθούν την ανοδική τιμή του σιταριού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.