Νέο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλιακής ενέργειας μεταξύ Ασίας και Νότιας Αμερικής

Νέο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλιακής ενέργειας μεταξύ Ασίας και Νότιας Αμερικής

164
Νέο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλιακής ενέργειας μεταξύ Ασίας και Νότιας Αμερικής

Σε περαιτέρω κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών του προσβλέπει το Πεκίνο, σύμφωνα με διεθνή μέσα. Συγκεκριμένα, το «βλέμμα» της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη στρέφεται στη Νότια Αμερική, και δη στη Χιλή, με τη συνεργασία της οποίας σκοπεύει να κατασκευάσει υποθαλάσσιο καλώδιο μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ηλιακή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία.

Ειδικότερα, Πεκίνο και Σαντιάγο σχεδιάζουν την κατασκευή του εν λόγω υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα έχει μήκος 15.000 χλμ. και θα διασχίζει τον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού. Έτσι, η Νότια Αμερική θα μπορεί να εξάγει φωτοβολταϊκή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία. Το κόστος του project, το οποίο ονομάζεται «Antípodas», εκτιμάται στα $2 δισ.

Το φιλόδοξο project αποπειράται να προσφέρει λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκτενής αξιοποίηση των ΑΠΕ, τη διαλειπτότητά τους, δηλαδή το γεγονός πως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν παρέχονται με σταθερό ρυθμό. Ωστόσο, Χιλή και Κίνα βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας, με τη διαφορά ώρας μεταξύ των δύο χωρών να είναι ίση με 11 ώρες. Συνεπώς, η Χιλή μπορεί να παρέχει ηλιακή ενέργεια στην Κίνα μετά τη δύση του ήλιου στην ασιατική χώρα. Άλλωστε, η Χιλή διαθέτει τεράστια ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, περισσότερη από 3,1 GW, λόγω της ερήμου Ατακάμα.

Ωστόσο, ακόμα και αν η κατασκευή του καλωδίου ολοκληρωθεί, επί του παρόντος η Κίνα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές. Συνεπώς, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές στην ασιατική χώρα, η οποία προσβλέπει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών με βιώσιμο τρόπο.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Χιλή αποτελεί παράκτιο κράτος της Λατινικής Αμερικής και, λόγω του μεγάλου μήκους της, καλύπτει ευρύ γεωγραφικό πλάτος, παρουσιάζοντας διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Ακόμη, βρίσκεται πρώτη στις εξαγωγές χαλκού παγκοσμίως αλλά αποτελεί και οδηγό στις ΑΠΕ για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.