
Σε περαιτέρω κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών του προσβλέπει το Πεκίνο, σύμφωνα με διεθνή μέσα. Συγκεκριμένα, το «βλέμμα» της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη στρέφεται στη Νότια Αμερική, και δη στη Χιλή, με τη συνεργασία της οποίας σκοπεύει να κατασκευάσει υποθαλάσσιο καλώδιο μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ηλιακή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία.
Ειδικότερα, Πεκίνο και Σαντιάγο σχεδιάζουν την κατασκευή του εν λόγω υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα έχει μήκος 15.000 χλμ. και θα διασχίζει τον πυθμένα του Ειρηνικού ωκεανού. Έτσι, η Νότια Αμερική θα μπορεί να εξάγει φωτοβολταϊκή ενέργεια προς την Ανατολική Ασία. Το κόστος του project, το οποίο ονομάζεται «Antípodas», εκτιμάται στα $2 δισ.
Το φιλόδοξο project αποπειράται να προσφέρει λύση σε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκτενής αξιοποίηση των ΑΠΕ, τη διαλειπτότητά τους, δηλαδή το γεγονός πως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν παρέχονται με σταθερό ρυθμό. Ωστόσο, Χιλή και Κίνα βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες ώρας, με τη διαφορά ώρας μεταξύ των δύο χωρών να είναι ίση με 11 ώρες. Συνεπώς, η Χιλή μπορεί να παρέχει ηλιακή ενέργεια στην Κίνα μετά τη δύση του ήλιου στην ασιατική χώρα. Άλλωστε, η Χιλή διαθέτει τεράστια ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, περισσότερη από 3,1 GW, λόγω της ερήμου Ατακάμα.
Ωστόσο, ακόμα και αν η κατασκευή του καλωδίου ολοκληρωθεί, επί του παρόντος η Κίνα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές. Συνεπώς, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές στην ασιατική χώρα, η οποία προσβλέπει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών της αναγκών με βιώσιμο τρόπο.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Χιλή αποτελεί παράκτιο κράτος της Λατινικής Αμερικής και, λόγω του μεγάλου μήκους της, καλύπτει ευρύ γεωγραφικό πλάτος, παρουσιάζοντας διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Ακόμη, βρίσκεται πρώτη στις εξαγωγές χαλκού παγκοσμίως αλλά αποτελεί και οδηγό στις ΑΠΕ για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Νωχελική παραμένει η δραστηριότητα στις αγοραπωλησίες πλοίων το 2025. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Allied, 703 πλοία χωρητικότητας 48,4 εκατ. dwt άλλαξαν χέρια…
Αναντίρρητα, η αποανθρακοποίηση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας πλήθους βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης και της ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη, ειδικότερα αυτά της ΕΕ, αναζητούν…
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η Κίνα έχει προβεί σε ενέργειες για διαφοροποίηση των εισαγωγών της σε ορισμένα…
Καθώς η αναζωογόνηση των εγχώριων ναυπηγείων συνιστά πλέον επιτακτική προτεραιότητα της Ιαπωνίας, το Τόκιο δρομολογεί την πιο φιλόδοξη προσπάθεια των τελευταίων δεκαετιών προς αυτή…
Έναν ισχυρό ενεργειακό πόλο, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και δυναμική επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργούν οι Όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω…
Η ναυτιλία, ως θεμέλιος λίθος του παγκόσμιου εμπορίου, καλείται να επανακαθορίσει τη θέση και τον ρόλο της σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου οι…
Η Queensway ολοκλήρωσε με επιτυχία την επίβλεψη ενός νεότευκτου έργου, επιβλέποντας κάθε στάδιο, από την κοπή του χάλυβα έως την τελική παράδοση, με ακρίβεια…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές από τη Βραζιλία, κοινοποιώντας μέσω Truth Social την…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ