Σε ελεύθερη πτώση το εμπόριο

Σε ελεύθερη πτώση το εμπόριο

219
Σε ελεύθερη πτώση το εμπόριο

Σε νωχελικά επίπεδα κινείται το διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO). Συγκεκριμένα, η τιμή Σεπτεμβρίου του δείκτη εμπορίου αγαθών (Goods Trade Barometer) ήταν 99,5 μονάδες, κοντά στην τιμή του επιπέδου αναφοράς, που είναι ίση με 100 μονάδες.

Ωστόσο, παρότι ο δείκτης για τον Σεπτέμβριο βρέθηκε κοντά στα επίπεδα αναφοράς, συνιστά απότομη μείωση σε σύγκριση με την καταγεγραμμένη τιμή Αυγούστου, η οποία ήταν 110,4 μονάδες. Έτσι, διαφαίνεται μια τάση μείωσης του εμπορίου μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2021. Μείωση στη ζήτηση για εισαγωγές πιθανώς θα συνεισφέρει στην αποσυμφόρηση των λιμένων, ωστόσο αδυνατεί να την εξαλείψει όσο τα επίπεδα throughput των containers παραμένουν τόσο υψηλά.

Επιπλέον, όλοι οι επιμέρους δείκτες αναφορικά με το εμπόριο αγαθών κατέγραψαν πτώση τον Σεπτέμβριο. Η πιο απότομη μείωση επήλθε στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η έλλειψη ημιαγωγών εμπόδισε την παραγωγή οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι όλοι οι δείκτες κατέγραψαν πτώσεις, εκείνος του εμπορίου μέσω των αερομεταφορών παρέμεινε σε αρκετά υψηλά επίπεδα (106,1 μονάδες), εξέλιξη που ο ΠΟΕ αποδίδει στην ανάδειξη των αερομεταφορών ως εναλλακτική της θαλάσσιας μεταφοράς εν μέσω της επιμένουσας λιμενικής συμφόρησης.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης είχε καταγράψει ιστορικά χαμηλά το β’ τρίμηνο του 2020, οπότε και είχε διαμορφωθεί στις 84,5 μονάδες. Συνεπώς, η αύξηση κατά 22,4% που κατεγράφη το β’ τρίμηνο του 2021, σε ετήσια βάση, είναι σημαντική. Η αύξηση αυτή αποτελεί απόρροια της ανάκαμψης της ζήτησης για εισαγόμενα αγαθά, η οποία επλήγη σημαντικά το 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Τέλος, ο ΠΟΕ εκτιμά πως το διεθνές εμπόριο θα καταγράψει αύξηση 10,8% το 2021 και 4,7% το 2022.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.