Ρωσία και Ουκρανία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσία και Ουκρανία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Μαύρη Θάλασσα

75
Ρωσία και Ουκρανία διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ουκρανία ανακοίνωσε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου ότι θα επισπεύσει την κατασκευή ναυτικής βάσης στο λιμάνι του Berdyansk, προκειμένου το Κίεβο να παρεμποδίσει τη Μόσχα να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Θάλασσα του Αζόφ.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Berdyansk, μετά από προειδοποιήσεις της Δύσης για έντονη κινητικότητα ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, απορρίπτει τις «εμπρηστικές υποδείξεις» ότι η Μόσχα ετοιμάζει κάποιου είδους επίθεση στην περιοχή και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για επιθετικές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ουκρανία από το 2018 ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο Berdyansk, όταν ουσιαστικά απώλεσε τις ναυτικές της βάσεις στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Έκτοτε, η Ρωσία ελέγχει το Στενό του Κερτς, το οποίο συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, όπου βρίσκονται δύο σημαντικά ουκρανικά λιμάνια, τα Berdyansk και Mariupol.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.