Οι νεοναυπηγήσεις, το σημείο επαφής Αμπούτζας και Άγκυρας

Οι νεοναυπηγήσεις, το σημείο επαφής Αμπούτζας και Άγκυρας

150
Οι νεοναυπηγήσεις, το σημείο επαφής Αμπούτζας και Άγκυρας

Συμβόλαιο για δύο νέα περιπολικά σκάφη υπέγραψε το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας με τα τουρκικά ναυπηγεία Dearsan Shipyard Ltd. Ο αρχηγός του ΠΝ της αφρικανικής χώρας, αντιναύαρχος Awwal Gambo, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις του σώματος ήταν συχνές, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην περιοχή, να εξασφαλίσουν την ειρήνη και να καταπολεμήσουν την πειρατεία.

Οι ενέργειες αυτές αναγνωρίζονται πλήρως από το IMB (International Maritime Bureau) και, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 15 Οκτωβρίου, καταγράφεται περαιτέρω μείωση στις πειρατικές επιθέσεις στον κόλπο της Γουινέας. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού της Νιγηρίας, δηλώνουν στελέχη του IMB.

Ο αντιναύαρχος Gambo επισημαίνει ότι τα νέα περιπολικά σκάφη είναι άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού έως το 2030 για την ανανέωση του στόλου του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Τα σκάφη, με τον καινοτόμο εξοπλισμό τους, θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις εποπτείας και παρακολούθησης της θαλάσσιας περιοχής, και θα συμβάλλουν σε επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων και πυρόσβεσης, παρέχοντας υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις. Παράλληλα, θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πειρατείας, του λαθρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών, τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Muhammadu Buhari.

Τα τουρκικά ναυπηγεία Dearsan επιλέχθηκαν για τη συγκεκριμένη συνεργασία λόγω της δυνατότητάς τους να κατασκευάσουν ένα σκάφος με χαμηλό κόστος, που θα μπορεί πολύ γρήγορα και ευέλικτα να εφοδιαστεί με αισθητήρες και όπλα, ώστε να εμπλακεί σε επιχειρήσεις άμυνας, υποστηρίζει ο κ. Gambo. Τόνισε επίσης ότι η συνεργασία θα συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις Νιγηρίας και Τουρκίας μελλοντικά. Ο διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων, Murat Gordi, δήλωσε πως τα ναυπηγεία θα παραδώσουν τελευταίας τεχνολογίας σκάφη στους Νιγηριανούς εταίρους τους, με την καλύτερη σχέση τιμής και ποιότητας.

Φωτό:  Dearsan Shipyard Ltd.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.