
Σε αχαρτογράφητα νερά συνεχίζει να κινείται σήμερα η τουρκική λίρα, υποχωρώντας στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 9,975 λιρών ανά δολάριο καθώς το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ διόγκωσε τις ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα που είχε ήδη πληγεί από τις ανορθόδοξες μειώσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 1,2% κοντά στο ψυχολογικό όριο των 10 λιρών ανά δολάριο, ενώ έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας του σε πέντε χρόνια, διαβρώνοντας τα εισοδήματα των Τούρκων σε συνδυασμό με τον διψήφιο πληθωρισμό.
Στις 13:56 (ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφωνόταν στις 9,9145 λίρες. Το τουρκικό νόμισμα πλησίασε επίσης το χαμηλό ενδοσυνεδριακό επίπεδό του έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 11,4386 λίρες.
Ο υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε το δολάριο καθώς οι επενδυτές στάθμιζαν μία πιθανή ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (Fed). Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τείνει να οδηγεί σε εκροές κεφαλαίων από αναδυόμενες οικονομίες για υψηλό εξωτερικό χρέος, όπως της Τουρκίας.
Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχει πιέσει για τη μείωση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 20%.
Από τον Σεπτέμβριο, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16%, υποστηρίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές. Αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερες μειώσεις, αν και το πραγματικό επιτόκιο (σ.σ.: το ονομαστικό επιτόκιο μείον τον πληθωρισμό) είναι ήδη έντονα αρνητικό.
«Η Τουρκία είναι όλο και λιγότερο ελκυστική» για ξένους επενδυτές, δήλωσε αναλυτής της TD Securities, προσθέτοντας: «Αν υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, οι πραγματικές αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν στο -5% ή -6%. Και ιστορικά, όποιο επίπεδο βρίσκεται σε τόσο μεγάλη αναντιστοιχία με την υπόλοιπη αγορά δεν φέρνει καλά πράγματα στην Τουρκία».
Πηγή:
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ