Σύμπραξη ναυπηγείων και νηογνωμόνων για ένα βιωσιμότερο μέλλον της ναυτιλίας

Σύμπραξη ναυπηγείων και νηογνωμόνων για ένα βιωσιμότερο μέλλον της ναυτιλίας

157
Σύμπραξη ναυπηγείων και νηογνωμόνων για ένα βιωσιμότερο μέλλον της ναυτιλίας

Εν μέσω της συνόδου COP26, οι ABS, Hyundai Heavy Industries (HHI) και Korea Shipbuilding and Offshore Engineering (KSOE) ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους πάνω σε δύο κοινά αναπτυξιακά έργα (JDPs)-ορόσημα, που αφορούν την ανάπτυξη τεχνολογιών απανθρακοποίησης οι οποίες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της παγκόσμιας βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι τρεις εταίροι πρόκειται να αναπτύξουν από κοινού τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε υπεράκτιες πλατφόρμες μέσω ηλεκτρόλυσης θαλασσινού νερού, με στόχο τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης έως το 2025. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνουν την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, ενισχύοντας έτσι σημαντικά την παγκόσμια αγορά του εν λόγω πράσινου καυσίμου.

Το δεύτερο έργο αφορά την εξασφάλιση έγκρισης επί της αρχής (AIP) από τον ABS για τον σχεδιασμό που έχουν αναπτύξει οι ΗΗΙ και KSOE για μια υπεράκτια μονάδα λήψης και αποθήκευσης CO2. Η εν λόγω πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να αποθηκεύει 400.000 τόνους δεσμευμένου και υγροποιημένου CO2 ετησίως, ξεκινώντας από το 2025.

Η ανακοίνωση της νέας συνεργασίας συμπίπτει με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη, όπου το πράσινο υδρογόνο, ως μέσο υποστήριξης των παγκόσμιων φιλοδοξιών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, καθώς και τα συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν ορισμένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης. Το πράσινο υδρογόνο είναι ένα καύσιμο που παράγεται χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως σήμερα μόνο το ένα τοις εκατό του καυσίμου υδρογόνου παράγεται με αυτόν τον τρόπο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.