Οι προτάσεις του Ηugo De Stoop για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

Οι προτάσεις του Ηugo De Stoop για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

151
Οι προτάσεις του Ηugo De Stoop για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Hugo De Stoop, διευθύνων σύμβουλος της Euronav, παρουσίασε μια σύνοψη των δηλώσεών του στο πρόσφατο συνέδριο του International Chamber of Shipping (ICS) στο πλαίσιο της COP26. Οι δηλώσεις αυτές αφορούσαν κατά κύριο λόγο την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλιακής βιομηχανίας και απευθύνονταν τόσο στους συμμετέχοντες στο συνέδριο του ICS όσο και στους παγκόσμιους ηγέτες που έλαβαν χώρα στην COP26.

Ειδικότερα, ο Hugo De Stoop υπογράμμισε την ανάγκη ξεκάθαρων και μακροπρόθεσμα σταθερών στόχων προκειμένου να επιτευχθεί η ανθρακική ουδετερότητα στον κλάδο. Στους στόχους που ο ίδιος προτείνει, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ορθή κατανάλωση καυσίμων από τα πλοία. Συγκεκριμένα, κρίνει απαραίτητη τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων που κατευθύνονται προς λιμένες που «ταλανίζονται» από τη συγκέντρωση πολλών πλοίων. Για να καταστεί εφικτός ένας τέτοιος στόχος, ναυλωτές και ναυτιλιακές εταιρείες οφείλουν να συνεργαστούν, σημειώνει ο κ. De Stoop.

Γενικότερα, τόνισε πως τα πλοία πρέπει να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες σε περιόδους υπερπροσφοράς, καθώς αύξηση της ταχύτητας συνεπάγεται εκθετική αύξηση των εκπομπών. Παράλληλα, καθοριστική δύναται να αποβεί η επιλογή βέλτιστης διαδρομής μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και του διαμοιρασμού πληροφοριών.

Επιπλέον, ο CEO της Euronav πρόσθεσε πως ένας διεθνής ναυτιλιακός φόρος άνθρακα αποτελεί τη μοναδική δίοδο προς την οριοθέτηση ενός «δίκαιου» αγώνα μεταξύ των καυσίμων ουδέτερου ισοζυγίου και των συμβατικών καυσίμων.

Τέλος, ο Hugo De Stoop υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης δράσης και από εδώ και στο εξής απαιτούνται πράξεις, έτσι ώστε να περιοριστούν η κλιματική κρίση και οι ολέθριες συνέπειες που αυτή επιφέρει.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.