Λιμενική συμφόρηση, το αγκάθι της liner ναυτιλίας

Λιμενική συμφόρηση, το αγκάθι της liner ναυτιλίας

145
Λιμενική συμφόρηση, το αγκάθι της liner ναυτιλίας

Με τη ζήτηση για μεταφορά εμπορικών και συσκευασμένων προϊόντων να παραμένει σταθερά υψηλή, η λιμενική συμφόρηση και η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα αλλά και απαιτούν χρόνο έως ότου ομαλοποιηθούν.

Η εκτεταμένη λιμενική συμφόρηση συνέχισε να προκαλεί πολυεπίπεδες διαταραχές κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στα λιμάνια είναι ότι ο δείκτης Containership Port Congestion Index της Clarksons κατέγραψε νέο ρεκόρ στις 21 Οκτωβρίου, με το 37,3% της χωρητικότητας των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να βρίσκεται αγκυροβολημένα σε κάποιο λιμένα (όταν κατά μέσο όρο ο δείκτης το 2019 ήταν στο 32%). Σύμφωνα με την Clarksons, ειδικά τα λιμάνια της Κίνας και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ αποτελούν σημαντικές εστίες λιμενικής συμφόρησης.

Οι προοπτικές της αγοράς τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2022 παραμένουν ιδιαίτερα θετικές με αποτέλεσμα να αναμένεται συνέχεια στην λιμενική συμφόρηση κεντρικών λιμένων της Βόρειας Αμερικής, της Κίνας και της Ευρώπης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.