Εφοδιαστικές αλυσίδες: Αναγκαίες επενδύσεις $100 τρισ. για τους κλιματικούς στόχους

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Αναγκαίες επενδύσεις $100 τρισ. για τους κλιματικούς στόχους

112
Εφοδιαστικές αλυσίδες: Αναγκαίες επενδύσεις $100 τρισ. για τους κλιματικούς στόχους

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να επενδύσουν $100 τρισ. για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, σε report των HSBC Holdings Plc και Boston Consulting Group σημειώνεται ότι πολλές εταιρείες και οργανισμοί έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση των άμεσων εκπομπών τους, ωστόσο δεν έχουν αναλάβει σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για τις έμμεσες εκπομπές τους, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών που πηγάζουν από τους προμηθευτές τους όπως επίσης και αυτών κατά τη χρήση και την απόρριψη των προϊόντων τους.

Η συγκεκριμένη μελέτη εστιάζει σε δύο βιομηχανίες: στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Οι δύο βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ και, σύμφωνα με το report, οι προκλήσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος είναι διαφορετικές και έγκεινται στη δομή των δικτύων διανομής.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το μέγεθος της εταιρείας, με τις μεγαλύτερες εταιρείες να έχουν περισσότερους διαθέσιμους πόρους προς την επίτευξη του στόχου. Πέραν όλων των άλλων, οι μικρότερες εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της πανδημίας για τη βιωσιμότητά τους, να μειώσουν τα κόστη και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών τους γραμμών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Boston Consulting Group, η πλειονότητα των επενδύσεων θα προέλθει από μεγαλύτερες εταιρείες, καθώς αυτές μπορούν πιο ευέλικτα να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις προηγμένες τεχνολογίες.

Φωτό: Justin Lane/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.