Αλλάζει ο χάρτης του εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος;

Αλλάζει ο χάρτης του εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος;

266
Αλλάζει ο χάρτης του εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος;

H Μποτσουάνα, η οποία πρόσφατα εντάχθηκε ως το 175ο κράτος-μέλος στον ΙΜΟ, απέστειλε πρόσφατα το πρώτο φορτίο σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το πρώτο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος της Μποτσουάνα, Ikongwe, ξεκίνησε πρόσφατα την παραγωγή του και απέστειλε στην Κίνα τα παρθενικά του φορτία, σε μια προσπάθεια της νοτιοαφρικανικής χώρας να διαφοροποιήσει την οικονομία της από τα διαμάντια.

Παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά της εξόρυξης διαμαντιών στο ΑΕΠ της χώρας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό κάτω από 20%, η συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα αντιπροσωπεύει το 70% των εσόδων από ξένο συνάλλαγμα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Vision Ridge Investments, στην οποία ανήκει το ορυχείο, σημειώνουν στο Reuters ότι κρατική εταιρεία παραγωγής χάλυβα της Κίνας έχει προβεί στην παραγγελία 50.000 τόνων iron ore της Μποτσουάνα μηνιαίως.

Επί του παρόντος, οι εν λόγω εξαγωγές λαμβάνουν χώρα σε εμπορευματοκιβώτια μέσω Νότιας Αφρικής, ωστόσο η Vision Ridge Investments βρίσκεται σε συζητήσεις με την Botswana Railways προκειμένου να οργανώσει μαζικές αποστολές iron ore μέσω του λιμανιού Maputo της Μοζαμβίκης.

Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ο χάρτης του εμπορίου σιδηρομεταλλεύματος τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η «κόντρα» Κίνας και Αυστραλίας εντείνεται.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.