Θετική η εικόνα της ναυλαγοράς των LNG carriers

Θετική η εικόνα της ναυλαγοράς των LNG carriers

443
Θετική η εικόνα της ναυλαγοράς των LNG carriers

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα παρουσιάζονται στον οικονομικό απολογισμό της GasLog Partners για τις προοπτικές της αγοράς των LNG carriers.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η παγκόσμια ζήτηση για LNG το γ’ τρίμηνο άγγιξε τους 92 εκατ. τόνους, σύμφωνα με το Poten & Partners

Group, έναντι 85 εκατ. τόνων το γ’ τρίμηνο του 2020. Η αύξηση αυτή κατά 8% οδηγήθηκε κυρίως από τις αγορές της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Η αυξημένη ζήτηση στην Ασία το γ’ τρίμηνο κυρίως οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, στην επαναποθήκευση αποθεμάτων και στην οικονομική ανάκαμψη που έλαβε δραστηριότητα το εν λόγω χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα, η ζήτηση της Νότιας Αμερικής παρουσίασε άνοδο, καθώς η υδροηλεκτρική παραγωγή ήταν μειωμένη και ο χειμώνας πιο ψυχρός συγκριτικά με τον μέσο όρο.

Από την άλλη, η ανάπτυξη της προσφοράς προήλθε κυρίως από τις ΗΠΑ. Ειδικότερα, η αμερικανική παραγωγή το γ’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 11 εκατ. τόνους ή κατά 157% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της GasLog σημειώνεται ότι η σημαντική αυτή αύξηση της προσφοράς αντισταθμίστηκε από μειώσεις από χώρες της λεκάνης του Ατλαντικού, συμπεριλαμβανομένων των Τρινιντάντ, Νορβηγίας, Αγκόλας, Νιγηρίας και Αλγερίας.

Στο μέτωπο της ναυλαγοράς, σύμφωνα με δεδομένα της Clarksons που επικαλείται η GasLog, οι spot ναύλοι για TFDE LNG carriers άγγιξαν τα $58.000/ημέρα το γ’ τρίμηνο, καταγράφοντας 38% αύξηση συγκριτικά με τα μέσα επίπεδα ναύλων των $42.000/ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2020. Οι ναύλοι επωφελήθηκαν από την αυξημένη ζήτηση της Ασίας, την αυξημένη προσφορά των ΗΠΑ και τις καθυστερήσεις στις διελεύσεις LNG carriers από τη διώρυγα του Παναμά, τονίζεται.

Το orderbook κινείται στο 20% του υφιστάμενου στόλου, ήτοι 130 LNG carriers (στοιχεία Poten έως 26 Οκτωβρίου). Οι παραγγελίες εντός 2021 είναι 53 έναντι 34 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρείας, τα κέρδη άγγιξαν τα $26,5 εκατ. το γ’ τρίμηνο έναντι κερδών $11,9 εκατ. το γ’ τρίμηνο του 2020 (ετήσια αύξηση 123%), ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν από τα $72,8 εκατ. στα $80,5 εκατ.

Φωτό: Gaslog

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.