Συνεργασία για την προώθηση της μεθανόλης ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου

Συνεργασία για την προώθηση της μεθανόλης ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου

112
Συνεργασία για την προώθηση της μεθανόλης ως εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου

Η εταιρεία Proman, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μεθανόλης παγκοσμίως, πρόκειται να συνεργαστεί με τη ναυτιλιακή εταιρεία Stena, η οποία διαχειρίζεται έναν στόλο περίπου 140 πλοίων, προκειμένου να προωθήσουν τη μεθανόλη ως εναλλακτικό ναυτιλιακό καύσιμο, που μπορεί να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού τη λύση «Retrofit & Supply», μέσω της οποίας τόσο τα πλοία της Stena όσο και τρίτων εταιρειών θα μπορούν να γνωρίσουν τα άμεσα περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει η χρήση της μεθανόλης ως καυσίμου.

Τα πλοία που καταναλώνουν ως καύσιμο μεθανόλη μπορούν να ηγηθούν της μετάβασης προς ένα μέλλον με λιγότερες εκπομπές άνθρακα, ενώ προσφέρουν και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα του αέρα σε περιοχές γύρω από λιμάνια και πλωτές οδούς. Η μεθανόλη που προέρχεται από το φυσικό αέριο προσφέρει άμεση μείωση των εκπομπών CO2, η οποία μπορεί να φτάσει σε ποσοστό έως και το 90% όσο η ανανεώσιμη και βιώσιμη μεθανόλη γίνεται ευρύτερα διαθέσιμη ως ναυτιλιακό καύσιμο.

Το 2015, η Stena έγινε η πρώτη πλοιοκτήτρια εταιρεία στον κόσμο η οποία πραγματοποίησε μετασκευές σε πλοίο της προκειμένου να καταναλώνει και μεθανόλη ως καύσιμο. Έκτοτε, το εν λόγω πλοίο επιχειρεί με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα, επιδεικνύοντας τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της μεθανόλης ως καυσίμου.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της λύσης «Retrofit & Supply» βασίζονται στην προαναγγελθείσα συνεργασία της Stena Bulk με την Proman για την κατασκευή τριών methanol-ready δεξαμενόπλοιων διπλού καυσίμου, το πρώτο από τα οποία αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2022.

Φωτό: Stena Bulk

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.