WMO: Σήμα κινδύνου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

WMO: Σήμα κινδύνου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

53
WMO: Σήμα κινδύνου για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Νέο ρεκόρ έσπασαν τα επίπεδα συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου το 2020, σύμφωνα με το ετήσιο «Greenhouse Gas Bulletin» του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), το οποίο δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου. Η ετήσια ποσοστιαία αύξηση βρίσκεται άνω του μέσου όρου των τελευταίων δέκα ετών, με την τάση αυτή να επιμένει μέσα στο 2021.

Ειδικότερα, τα επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώθηκαν στα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο (parts per million ‒ ppm) το 2020, 149% υψηλότερα σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικής εποχής επίπεδα. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα μεθανίου και οξειδίου του αζώτου έχουν καταγράψει άνοδο κατά 262% και 123% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1750. Παρότι σημειώθηκε μείωση των εκπομπών λόγω της επίδρασης της πανδημίας Covid-19 στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα, η πτώση αυτή ήταν παροδική, καθιστώντας την επίδρασή της στη γενικότερη τάση αύξησης των επιπέδων συγκέντρωσης μηδαμινή.

Εφόσον ο πλανήτης δεν εισέλθει σε ρότα καθολικής μείωσης των εκπομπών, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, οδηγώντας αναπόφευκτα σε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνεται στο «Greenhouse Gas Bulletin». Αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και αν σημειωθεί σημαντική μείωση των εκπομπών, λόγω του κύκλου ζωής του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η ήδη παρατηρηθείσα αύξηση των θερμοκρασιών θα επιμείνει για αρκετές δεκαετίες.

Παράλληλα, ο WMO εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ωκεανών και των χερσαίων οικοσυστημάτων να συνεχίσουν να «απορροφούν» το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε περίπτωση που η ανησυχία αυτή επιβεβαιωθεί, τα σενάρια περαιτέρω ανόδου της θερμοκρασίας φαντάζουν ιδιαίτερα πιθανά.

Τέλος, υπό την υφιστάμενη κατάσταση, η διατήρηση των επιπέδων θερμοκρασίας εντός των δεσμεύσεων της Συμφωνίας του Παρισιού καθίσταται αδύνατη. Επομένως, ο κώδωνας του περιβαλλοντικού κινδύνου κρούεται για ακόμα μία φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Γλασκώβη, όπου σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).

Φωτό: Johanna Geron/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.