Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία της Mytilineos

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία της Mytilineos

98
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία της Mytilineos

Η Mytilineos ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Εννεάμηνο του 2021.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.698,1 εκατ. έναντι €1.341,0 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €241,2 εκατ. έναντι €234,5 εκατ. κατά το Εννεάμηνο του 2020, επωφελούμενα από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας.

Σε μια περίοδο μεγάλων διακυμάνσεων η συγκριτική ανάλυση μεγεθών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ως εκ τούτου, αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των επιδράσεων μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων, η προσαρμοσμένη αύξηση του EBITDA για το εννεάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ανέρχεται σε περίπου 23%.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €115,2 εκατ. για το Εννεάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 13% σε σύγκριση με τα €101,8 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Στο Εννεάμηνο του 2021, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατέγραψε κύκλο εργασιών €687,9 εκατ. που αντιστοιχεί σε 40,5% του συνολικού κύκλου εργασιών, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος (+3%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην ανακοίνωση της εταιρείας τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2021 και ενώ ακόμα η πανδημία δεν έχει παρέλθει, η παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει μια σημαντική ενεργειακή κρίση, η οποία, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις, απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα στην Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ιστορικά υψηλά, με τις τιμές των ρύπων (CO2), ταυτόχρονα, να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις κυβερνήσεις να καλούνται να λάβουν μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θετική είναι η πορεία της Mytilineos στον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, με σημαντική βελτίωση των επιδόσεών του συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €244,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €15,0 εκατ., αυξημένα κατά 31%. έναντι €11,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης παρέμεινε σε κερδοφόρο πορεία, πιστοποιώντας την ουσιαστική επανεκκίνησή του, έπειτα από μια χρονιά που επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και με τη νέα στρατηγική εστίαση σε έργα που προάγουν την Ενεργειακή Μετάβαση και τη Βιωσιμότητα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €283,6 εκατ. εκατ. που αντιστοιχεί σε 16,7% του συνολικού κύκλου εργασιών έναντι €73,6 το εννεάμηνο του 2020. Αντίστοιχα, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε €29,6 εκατ. έναντι ζημιών -€12,0 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2020.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας στο Εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών €482,3 εκατ., που αντιστοιχεί σε 28,4% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €393,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €119,4 εκατ. έναντι €115,8 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι τιμές του Αλουμινίου από τις αρχές του έτους έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά την τρέχουσα περίοδο, καθώς μια σειρά από παράγοντες, όπως τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών λόγω της πανδημίας, η χαλαρή νομισματική πολιτική, οι πληθωριστικές πιέσεις, η κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση και η παγκόσμια τάση προς την «πράσινη» οικονομία, συντελούν στη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και παράλληλα θέτουν περιορισμούς στην προσφορά και τη διαθεσιμότητα του μετάλλου.

Συγκεκριμένα, στο Εννεάμηνο του έτους η μέση τιμή του Αλουμινίου (LME 3Μ) ανήλθε στα επίπεδα των 2.400 $/τόνο, 44% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ την περίοδο που διανύουμε οι τιμές στο LME ανήλθαν έως τα επίπεδα των 3.180 $/τόνο. Ισχυρή άνοδο καταγράφουν και οι τιμές των premia, έχοντας διπλασιαστεί στο Εννεάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.