Κοινή ναυτική άσκηση Κίνας-Ρωσίας στον Ειρηνικό

Κοινή ναυτική άσκηση Κίνας-Ρωσίας στον Ειρηνικό

70
Κοινή ναυτική άσκηση Κίνας-Ρωσίας στον Ειρηνικό

Ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, πραγματοποίησαν τις πρώτες τους κοινές περιπολίες σε τμήμα του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού μεταξύ 17 και 23 Οκτωβρίου.

Μόσχα και Πεκίνο είχαν διοργανώσει ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας νωρίτερα τον Οκτώβριο, ενώ φαίνεται ότι έχουν καλλιεργήσει στενότερους στρατιωτικούς και διπλωματικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, σε μια περίοδο που οι σχέσεις τους με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί.

Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας παρακολουθούνται στενά από την Ιαπωνία, η οποία δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μια ομάδα δέκα κινεζικών και ρωσικών πλοίων διήλθε μέσω του Στενού Τσουγκαρού (Tsugaru Strait), το οποίο χωρίζει το κύριο νησί της Ιαπωνίας από το επίσης ιαπωνικό νησί του Χοκάιντο (Hokkaido), που βρίσκεται βορειότερα.

Στη δήλωσή του, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε το Σάββατο ότι, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα πολεμικά πλοία διήνυσαν συνολικά περισσότερα από 1.700 ναυτικά μίλια.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι στόλοι των δύο χωρών τήρησαν αυστηρά το διεθνές δίκαιο και δεν εισήλθαν σε χωρικά ύδατα άλλων χωρών, δήλωσε το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας. Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημείωσαν ότι το Στενό Τσουγκαρού συνιστά διεθνή χωρικά ύδατα και ως εκ τούτου τα πολεμικά πλοία από οποιαδήποτε χώρα έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Στόχος των περιπολιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ήταν η επίδειξη του ρόλου της Ρωσίας και της Κίνας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς και η διαφύλαξη των θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν οι δύο χώρες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.