Μειωμένο το ενδιαφέρον για παραγγελίες πλοίων πολλαπλών χρήσεων

Μειωμένο το ενδιαφέρον για παραγγελίες πλοίων πολλαπλών χρήσεων

172
Μειωμένο το ενδιαφέρον για παραγγελίες πλοίων πολλαπλών χρήσεων

Οι νέες παραγγελίες πλοίων πολλαπλών χρήσεων (multipurpose vessels ‒ MPV) δεν αναμένεται να φτάσουν στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, σε αντίθεση βέβαια με τους κλάδους των bulkers και των containerships, σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή της η Drewry.

Οι ιδιοκτήτες MPV είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για νέες επενδύσεις και τηρούν στάση αναμονής. Άλλωστε, η συγκεκριμένη αγορά είναι niche αγορά και οι ιδιοκτήτες αυτών των πλοίων παραγγέλνουν προκειμένου να αντικαταστήσουν ένα άλλο πλοίο ή έχοντας κατά νου ένα συγκεκριμένο project.

Η Drewry σημειώνει ακόμα ότι η αγορά δέχεται σημαντικές πιέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ναύλοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών διαχείρισης. Πέραν αυτού, τα ναυπηγεία έχουν κυριολεκτικά γεμίσει με παραγγελίες bulkers και containerships, οπότε, και να υπήρχε η διάθεση ή η ρευστότητα από πλευράς ιδιοκτητών MPV για παραγγελίες, τα ναυπηγεία δεν θα ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν κάτι τέτοιο.

Αλλά και οι διαλύσεις, από την άλλη, καταγράφουν μειωμένη δραστηριότητα το 2021 και σχεδόν μηδενική το γ΄ τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Drewry, οι διαλύσεις MPV θα είναι μειωμένες και το 2022.

Μεσοπρόθεσμα η Drewry εκτιμά ότι ο στόλος θα παρουσιάζει σημάδια μείωσης, καθώς, δεδομένων των περιβαλλοντικών κανονισμών, οι διαλύσεις θα αυξηθούν, ενώ οι όποιες παραδόσεις δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το τονάζ που θα εξέλθει της αγοράς.

mpv

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.