Η DP World με το βλέμμα στην Αφρική

Η DP World με το βλέμμα στην Αφρική

49
Η DP World με το βλέμμα στην Αφρική

Η εταιρεία διαχείρισης τερματικών και παροχής υπηρεσιών logistics DP World ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας σε συνεργασία με το επενδυτικό και αναπτυξιακό χρηματοδοτικό ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου CDC Group (CDC), στόχος της οποίας θα είναι η ανάληψη επενδύσεων στους τομείς των λιμένων και των logistics στην αφρικανική ήπειρο.

Η πλατφόρμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Ντουμπάι, καλύπτει μια μακροπρόθεσμη επενδυτική περίοδο. Ειδικότερα, η DP World αναμένεται, σε πρώτη φάση, να συνεισφέρει με τα κεφάλαιά της σε τρεις υπάρχοντες λιμένες, ενώ συνολικά θα επενδύσει πάνω από $1 δισ. μέσω της πλατφόρμας τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχα, η CDC θα επενδύσει αρχικά περί τα $320 εκατ., ενώ τα προσεχή έτη άλλα $400 εκατ. θα διοχετευτούν από την επενδυτική εταιρεία μέσω της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα θα επενδύσει σε λιμάνια, ενδοχώρια τερματικά εμπορευματοκιβωτίων, στην ανάπτυξη οικονομικών ζωνών και υπηρεσιών logistics σε όλη την Αφρική, προκειμένου να αυξήσει το εμπόριο, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και να διευρύνει την πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Αρχικά, τα προς επένδυση κεφάλαια θα διοχετευτούν για την επέκταση της χωρητικότητας σε υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η DP World στην Αφρική, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα τερματικά της εταιρείας στο Ντακάρ (Σενεγάλη), στην Αΐν Σούχνα (Αίγυπτος) και στην Μπερμέρα (Σομαλιλάνδη). Οι εμπορικές ροές που θα προκύψουν από τις σημαντικές επενδύσεις επέκτασης αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν 138.000 επιπρόσθετες ευκαιρίες εργασίας στην ευρύτερη οικονομία. Μάλιστα, έως το 2035, τα λιμάνια αναμένεται να υποστηρίζουν σταθερά την έμμεση απασχόληση περίπου 5 εκατ. ανθρώπων.

Ο Sultan Ahmed bin Sulayem, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DP World, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε μια συνεργασία με την CDC Group, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και υποδομές logistics σε όλη την Αφρική, οι οποίες θα αυξήσουν την αποδοτικότητα και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους την προσεχή δεκαετία». Παράλληλα συμπλήρωσε πως «η DP World έχει δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στην Αφρική, καθώς διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη σε όλη την ήπειρο. Η συνεργασία με την CDC προσφέρει την ευελιξία να επιταχυνθούν και να κεφαλαιοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες».

Αντίστοιχα, ο Nick O’Donohoe, διευθύνων σύμβουλος της CDC, δήλωσε με τη σειρά του: «Οι σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες στηρίζονται στην αξιόπιστη πρόσβαση στο παγκόσμιο και ενδο-ηπειρωτικό εμπόριο. Η δυναμική της Αφρικής περιορίζεται από τα ανεπαρκή λιμάνια και τα εμπορικά εμπόδια, τα οποία βάζουν φρένο στην οικονομική ανάπτυξη σε μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή στα λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου. Αυτή η πλατφόρμα θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους μέσα από την πρόσβαση σε αξιόπιστους εμπορικούς δρόμους, ενώ θα βοηθήσει τους Αφρικανούς καταναλωτές να επωφεληθούν από τη βελτιωμένη αξιοπιστία και τη μείωση του κόστους σε βασικά αγαθά και τρόφιμα».

Φωτό: Aleksandar Plavevski/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.