Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994 οι πειρατικές επιθέσεις σε πλοία

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994 οι πειρατικές επιθέσεις σε πλοία

250
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1994 οι πειρατικές επιθέσεις σε πλοία
Φωτό αρχείου

Tα χαμηλότερα επίπεδα πειρατικών και ένοπλων ληστρικών επιθέσεων σε πλοία από το 1994 κατέγραψε τους πρώτους εννέα μήνες του έτους το ICC International Maritime Bureau (IMB).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του IMB, 97 περιστατικά πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία έλαβαν χώρα τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. Το εν λόγω χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 85 περιστατικά επιβίβασης δραστών σε πλοία και εννέα απόπειρες επίθεσης. Πυρά δέχτηκαν δύο ακόμα πλοία, ενώ θύμα πειρατείας έπεσε ένα πλοίο.

2021_03_IMB_Report_2

Το IMB σημειώνει ότι, ενώ τα περιστατικά αυτά είναι τα χαμηλότερα εδώ και αρκετά χρόνια, η βιαιότητα των δραστών ενάντια σε πληρώματα παραμένει υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, 51 ναυτικοί απήχθησαν, οκτώ κρατήθηκαν όμηροι, πέντε απειλήθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν και ένας ναυτικός έχασε τη ζωή του.

Σημαντική μείωση των επιθέσεων στον Κόλπο της Γουινέας

Στα επιμέρους στοιχεία, στον Κόλπο της Γουινέας σημειώθηκαν 28 περιστατικά πειρατικών και ληστρικών επιθέσεων σε πλοία έναντι 46 τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Στη Νιγηρία δε τα περιστατικά αυτά ήταν μόλις τέσσερα, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο αριθμός τους ήταν 17 και το 2018 άγγιζε τα 41. Οι απαγωγές ναυτικών στην περιοχή επίσης μειώθηκαν και το γ΄ τρίμηνο ένας ναυτικός έπεσε θύμα απαγωγής. Το γ΄ τρίμηνο του 2020 31 μέλη πληρώματος απήχθησαν σε πέντε ξεχωριστά περιστατικά.

Η συνολική μείωση των περιστατικών στην περιοχή αποτελεί απόδειξη των αυξημένων μέτρων ασφαλείας αλλά και των συντονισμένων προσπαθειών περιφερειακών και εθνικών αρχών ενάντια στην πειρατεία, σύμφωνα με το ΙΜΒ.

Ανησυχητικά τα δείγματα στα Στενά της Σιγκαπούρης

Στα Στενά της Σιγκαπούρης καταγράφηκαν 20 περιστατικά ληστρικών επιθέσεων σε πλοία, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από το 1991. Δεκαπέντε ήταν τα περιστατικά το αντίστοιχο διάστημα το 2020 και μόλις ένα το 2019. Μπορεί αυτές να είναι μικρής κλίμακας, ωστόσο το IMB προειδοποιεί ότι οι δράστες αποτελούν άμεση απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία.

Φωτό: AHMAD YUSNI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.