Νέα παραγγελία για δύο πλοία μεταφοράς CO2

Νέα παραγγελία για δύο πλοία μεταφοράς CO2

217
Νέα παραγγελία για δύο πλοία μεταφοράς CO2

Η ομόρρυθμη εταιρεία Northern Lights JV DA, η οποία ανήκει στις Equinor, Shell και TotalEnergies, έδωσε παραγγελία στην Dalian Shipbuilding Industry Co. για τη ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς CO2.

Τα μήκους 130 μ. πλοία θα διαθέτουν χωρητικότητα φορτίου 7.500 κ.μ., ενώ η παράδοσή τους είναι προγραμματισμένη για τα μέσα του 2024. Τα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν υγροποιημένο CO2 και θα διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές για τη μεταφορά του CO2 σε υψηλή πίεση, ενώ ως βασικό καύσιμο θα καταναλώνουν LNG. Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρεία, τα πλοία θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα βοηθητικής πρόωσης, το οποίο θα αξιοποιεί την αιολική ενέργεια, καθώς και με σύστημα αερολίπανσης, συνδυασμός ο οποίος θα αποφέρει μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος κατά περίπου 34% σε σύγκριση με συμβατικά πλοία.

Τα πλοία θα επιχειρούν στο πλαίσιο του νορβηγικού προγράμματος δέσμευσης και αποθήκευσης CO2 με την ονομασία Longship, μεταφέροντας υγροποιημένο CO2, το οποίο θα συλλέγεται από ευρωπαϊκές βιομηχανίες και θα παραδίδεται στον τερματικό σταθμό της Northern Lights στο Øygarden της δυτικής Νορβηγίας. Από εκεί το CO2 θα μεταφέρεται μέσω αγωγού, προκειμένου να αποθηκευτεί σε γεωλογικούς σχηματισμούς, οι οποίοι βρίσκονται στο υπέδαφος της Βόρειας Θάλασσας, σε βάθος 2.600 μ.

Φωτό: northernlightsccs.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.