Διαστημικός μαραθώνιος με… αερόστατα

Διαστημικός μαραθώνιος με… αερόστατα

71
Διαστημικός μαραθώνιος με… αερόστατα

Σε «έξαρση» φαίνεται να βαίνουν οι επενδύσεις με φόντο τον διαστημικό τουρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους Bezos, Branson, Musk, η εταιρεία World View αναπτύσσει τεχνολογία που θα της επιτρέψει να προσφέρει την εμπειρία ενός ταξιδιού στο διάστημα έναντι αμοιβής.

Ειδικότερα, βάσει του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το διαστημικό ταξίδι της World View θα προσφέρει μια πτήση στη στρατόσφαιρα, αξίας $50.000. Η τιμή αυτή την καθιστά αρκετά φθηνότερη σε σύγκριση με τις πτήσεις της Virgin Galactic ή της Blue Origin. Ακόμη και αν οι τιμές των διαστημικών πτήσεων των δύο εταιρειών δεν έχουν επισημοποιηθεί, εκτιμώνται σε επίπεδα άνω των $200.000.

Επιπλέον, η τιμή δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ της World View και των Virgin Galactic και Blue Origin. Άλλωστε, ενώ οι επιβάτες των πτήσεων των Virgin Galactic και Blue Origin θα εκτοξεύονται στο διάστημα, εκείνοι της World View θα ανεβούν στα 100.000 πόδια πιο αργά και ίσως πιο «απολαυστικά»· συγκεκριμένα, θα ανεβαίνουν επιβαίνοντας σε ένα αερόστατο.

Το εν λόγω αερόστατο θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι οκτώ επιβάτες, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα. Η άνοδός του θα διαρκεί περίπου δύο ώρες, με ταχύτητα 12 μιλίων/ώρα, ενώ η κάθοδός του περίπου μία ώρα. Η εταιρεία θα προσφέρει διάφορους προορισμούς ως επιλογή, μεταξύ άλλων την Γκίζα, το Γκραντ Κάνυον και το Σινικό Τείχος.

‘Οσον αφορά την ασφάλεια, η World View περιγράφει το αερόστατο που θα χρησιμοποιεί ως ένα σύστημα μηδενικής πίεσης. Αυτό σημαίνει πως η πίεση του ηλίου με το οποίο θα είναι γεμισμένο το αερόστατο, θα είναι ίση με την πίεση του αέρα γύρω από αυτό.  Έτσι, ακόμη και αν υπάρξει κάποια φθορά στο αερόστατο, οι συνέπειες δεν θα είναι καταστροφικές.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περαιτέρω θετικά στην επιλογή διαστημικής πτήσης με τη World View. Βάσει δηλώσεων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας, η διαστημική πτήση της είναι φιλικότερη προς το σώμα αλλά και το περιβάλλον. Ακόμα και αν οι επιβάτες δεν μπορέσουν να ζήσουν την εμπειρία της «μηδενικής βαρύτητας», η πτήση τους θα διαρκέσει πολύ περισσότερο (10 έως 12 ώρες, με τις επτά έως εννέα εξ αυτών στα 100.000 πόδια).

Τέλος, οι διαστημικές πτήσεις της εταιρείας αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2024 και η World View δέχεται ήδη προκαταβολές των $500.

Φωτό: worldview.space

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.