Saudi Aramco: Μια ανάσα μακριά από την κορυφή του χρηματιστηριακού ταμπλό

Saudi Aramco: Μια ανάσα μακριά από την κορυφή του χρηματιστηριακού ταμπλό

106
Saudi Aramco: Μια ανάσα μακριά από την κορυφή του χρηματιστηριακού ταμπλό

Σε ανοδική πορεία κινείται η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, χάρη στην αύξηση της ζήτησης για ενέργεια που παρατηρείται παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Arab News. Εφόσον οι παρούσες συνθήκες επιμείνουν, η Saudi Aramco μπορεί κάλλιστα να βρεθεί στην πρώτη θέση μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα, η μετοχή της Saudi Aramco σημείωσε άνοδο στη χρηματιστηριακή αγορά Tadawul στο Ριάντ, τελώντας υπό διαπραγμάτευση στα $10,13 την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, το οποίο αποτελεί ιστορικό υψηλό. Έτσι, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε άνω των $2 τρισ., μειώνοντας την απόστασή της από την Apple, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα $2,32 τρισ.

Επιπλέον, αναλυτές εκτιμούν πως η αξία της μετοχής της εταιρείας θα συνεχίσει σε ανοδική ρότα, λόγω των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών, καθώς η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται. Αξίζει να σημειωθεί πως η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή της μετοχής θα φτάσει τα SR45 (περίπου $12) μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Εφόσον οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, η Saudi Aramco θα εκθρονίσει τον τεχνολογικό γίγαντα Apple από την κορυφή της λίστας των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται πως η Saudi Aramco είχε βρεθεί στην κορυφή των κεφαλαιαγορών και τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε η Apple είχε απολέσει $180 δισ. από την κεφαλαιοποίησή τη, μέσα σε μόλις μία ημέρα.

Τέλος, ο πετρελαϊκός κολοσσός επανέλαβε πως προσβλέπει σε αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας στα 13 εκατ. βαρέλια/ημέρα (η μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα εταιρείας παγκοσμίως), ενώ στα σχέδιά του περιλαμβάνονται περαιτέρω επενδύσεις με φόντο την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.