Αποεπένδυση της Maersk με το βλέμμα στις υπηρεσίες logistics

Αποεπένδυση της Maersk με το βλέμμα στις υπηρεσίες logistics

131
Αποεπένδυση της Maersk με το βλέμμα στις υπηρεσίες logistics

Η κορυφαία εταιρεία τακτικών γραμμών και logistics A.P. Moller-Maersk, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της εταιρείας Maersk Container Industry (MCI), που δραστηριοποιείται στην αγορά κατασκευής εμπορευματοκιβωτίων-ψυγείων (reefer containers), στην κινεζική εταιρεία China International Marine Containers Ltd. (CIMC). Η αξία της συναλλαγής, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, έφτασε τα $987,3 εκατ. και αφορά την εξ ολοκλήρου εξαγορά της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το εργοστάσιο κατασκευής εμπορευματοκιβωτίων-ψυγείων στο Qingdao της Κίνας καθώς και των εγκαταστάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) και μηχανικών δοκιμών που διατηρεί η εταιρεία στο Tinglev της Δανίας.

Η MCI ιδρύθηκε από τη Maersk το 1991, αποτελώντας μέρος της εταιρείας για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων, η MCI μετατράπηκε σε μια επιχείρηση που εστιάζει εξ ολοκλήρου στην κατασκευή εμπορευματοκιβωτίων-ψυγείων, ενώ το 2020 αποτέλεσε την πιο κερδοφόρα χρονιά της εταιρείας από την ίδρυσή της.

Στόχος της CIMC είναι να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της MCI στην αγορά κατασκευής reefer εμπορευματοκιβωτίων, αυξάνοντας περαιτέρω τις πωλήσεις και τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Μaersk για τον στόλο και τις στρατηγικές επενδύσεις της Maersk, κ. Henriette Hallberg Thygesen, με αφορμή την πώληση της MCI, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι στην CIMC βρήκαμε τον κατάλληλο μακροπρόθεσμο ιδιοκτήτη της MCI. Η αποεπένδυση αυτή αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού μετασχηματισμού της A.P. Moller-Maersk, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η εστίαση στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και υπηρεσιών logistics, προκειμένου να δημιουργείται αξία για τους πελάτες της εταιρείας κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Τέλος, η συμφωνία για την πώληση της MCI αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2022, αφού λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, η CIMC και η MCI θα λειτουργούν ως ξεχωριστές εταιρείες, ενώ μετά το πέρας αυτής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.