H Κίνα πιστοποιεί την πρώτη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα

H Κίνα πιστοποιεί την πρώτη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα

103
H Κίνα πιστοποιεί την πρώτη θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα

Η κρατική υπηρεσία Shanghai Environment and Energy Exchange (SEEE) εξέδωσε το πρώτο πιστοποιητικό πετρελαίου μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας Sinopec, στην Cosco Shipping και στην China Eastern Airlines, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου στη Σαγκάη.

Οι τρεις εταιρείες κατάφεραν, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που η καθεμία διαθέτει στον κλάδο της, να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο πράσινων μεταφορών, κάτι που συνιστά σημαντικό ορόσημο για τους τομείς των μεταφορών και ενέργειας της Κίνας, οι οποίοι στοχεύουν στην επίτευξη της ανθρακικής ουδετερότητας.

Το αργό πετρέλαιο που χρησιμοποιήθηκε για το εν λόγω project παρήχθη από τη Sinopec International Petroleum Exploration and Production Corporation στην Αγκόλα και εισήχθη μέσω της Sinopec, εμπορικού σκέλους της Unipec, με πλοίο της Cosco Shipping. Το φορτίο των 30.000 τόνων αργού πετρελαίου ταξίδεψε πάνω από 9.300 ναυτικά μίλια μέχρι το λιμάνι Ningbo-Zhoushan, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο διυλιστήριο Sinopec Gaoqiao Petrochemical Corporation.

Η Sinopec αναμένεται να διαθέσει την ανθρακικά ουδέτερη βενζίνη και τα προϊόντα πετρελαίου που θα παραχθούν από το εν λόγω φορτίο σε συγκεκριμένα βενζινάδικα εντός του έτους, ενώ παράλληλα θα προμηθεύσει και την αεροπορική εταιρεία China Eastern Airlines με 5.417 τόνους αεροπορικού καυσίμου για την πραγματοποίηση πτήσεων ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Προκειμένου να αντισταθμίσουν τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται κατά τη διάρκεια ζωής του πετρελαίου (παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, χρήση), οι τρεις εταιρείες έχουν εφαρμόσει διάφορες στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης εκπομπών, προχώρησαν στην αγορά πιστώσεων άνθρακα και χρησιμοποίησαν την SEEE ως ανεξάρτητη αρχή πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, η Sinopec ανέλαβε το κομμάτι της αντιστάθμισης των εκπομπών άνθρακα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση, την αποθήκευση, την επεξεργασία και τη μεταφορά των προϊόντων πετρελαίου, καθώς και από την καύση της βενζίνης, του diesel και του LPG. H Cosco Shipping, από τη μεριά της, ανέλαβε την αντιστάθμιση των εκπομπών που αφορούν τη μεταφορά του πετρελαίου και την καύση του καυσίμου του πλοίου που το μετέφερε, ενώ η China Eastern Airlines ανέλαβε την αντιστάθμιση των εκπομπών που παράγονται από την καύση της κηροζίνης στους κινητήρες των αεροπλάνων της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.