Έβαλε πλώρη το πρώτο πλοίο κατανάλωσης SNG παγκοσμίως

Έβαλε πλώρη το πρώτο πλοίο κατανάλωσης SNG παγκοσμίως

341
Έβαλε πλώρη το πρώτο πλοίο κατανάλωσης SNG παγκοσμίως

Το ElbBlue, το πρώτο πλοίο παγκοσμίως το οποίο χρησιμοποιεί για την πρόωσή του ως καύσιμο υγροποιημένο συνθετικό φυσικό αέριο (SNG), ξεκίνησε το δοκιμαστικό του ταξίδι, όπως ανακοίνωσε η Unifeeder, η οποία διαχειρίζεται το πλοίο. Το ElbBlue, το οποίο ανήκει στη γερμανική ναυτιλιακή Elbdeich Reederei, εφοδιάστηκε με υγροποιημένο συνθετικό φυσικό αέριο (SNG) το οποίο παράχθηκε από την Kiwi στη Γερμανία, εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από 20 τόνους υγροποιημένου SNG και 20 τόνους συμβατικού LNG, προκειμένου να πραγματοποιήσει το δοκιμαστικό του ταξίδι έως την Αγία Πετρούπολη, το ElbBlue αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 56 τόνους ανθρακικών εκπομπών σε σύγκριση με τη χρήση μόνο LNG.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως τα πρώτα βήματα για το ταξίδι αυτό είχαν γίνει από το 2017, όταν πραγματοποιήθηκαν μετασκευές για τη μετατροπή του κινητήρα της MAN Energy Solutions του πλοίου σε διπλού καυσίμου, προκειμένου να μπορεί να καταναλώνει και LNG. Εφόσον το δοκιμαστικό ταξίδι του ElbBlue στεφθεί με επιτυχία, η χρήση του ανανεώσιμου υγροποιημένου SNG σε συνδυασμό με κινητήρες διπλού καυσίμου θα μπορεί να αποτελεί μια πιθανή επιλογή για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.

Φωτό: Unifeeder

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.