Οι λόγοι της υψηλής μεταβλητότητας στις τιμές πετρελαίου

Οι λόγοι της υψηλής μεταβλητότητας στις τιμές πετρελαίου

437
Οι λόγοι της υψηλής μεταβλητότητας στις τιμές πετρελαίου

Η έλλειψη επενδύσεων στην προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν μέσω μιας μετάβασης στα καθαρότερα εναλλακτικά καύσιμα, πιθανώς να αποτελέσει τον οδηγό της υψηλής μεταβλητότητας της τιμής του πετρελαίου την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πρόσφατα σε συνέδριο επικεφαλής εταιρειών ενέργειας και κύκλοι της αγοράς.

Η αποεπένδυση στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μειώσει τις προμήθειες και καθώς η ζήτηση φαίνεται να ανακάμπτει, τόνισαν υψηλόβαθμα στελέχη των Vitol, Trafigura, Hess Corp. και Equinor στο πλαίσιο του συνεδρίου APPEC 2021.

Κατά τον Ben Luckock, Co-Head of oil trading της Τrafigura, η παγκόσμια ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς νέες αγορές και νέοι καταναλωτές εμφανίζονται. Η εκτιμώμενη αυτή αύξηση θα πυροδοτήσει δυνητικά νέους κύκλους αυξημένων τιμών πετρελαίου, εξέλιξη που θα αυξήσει το κόστος για την παγκόσμια οικονομία.

«Είμαστε σε μια περίοδο όπου έχουμε επενδύσει πολύ λίγο, μετά τη σταδιακή ανάκαμψη από την Covid», ανέφερε ο Eirik Waerness, αντιπρόεδρος της Equinor, όπως αναφέρει το Reuters.

Μάλιστα, με βάση τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο συνέδριο, η παγκόσμια ζήτηση θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα στις αρχές του επόμενου έτους, σε συμφωνία δηλαδή με τις εκτιμήσεις του OPEC. Αναφέρθηκαν δε και στη σημασία της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, προκειμένου ποσότητες ιρανικού πετρελαίου να επιστρέψουν στην αγορά, και κατέληξαν στην ανάγκη επενδύσεων στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να αποφευχθούν οι ελλείψεις και οι αυξήσεις στις τιμές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.