Κατώτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης

Κατώτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης

63
Κατώτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης

Το γ΄ τρίμηνο του έτους μάς αποχαιρετά, ωστόσο η γεύση που αφήνει πίσω του για τις αερομεταφορές μάλλον είναι πικρή. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), το γ΄ τρίμηνο του έτους η επιβατική κίνηση ήταν μεν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αλλά όχι στα αναμενόμενα επίπεδα. Το γ΄ τρίμηνο κάθε έτους θεωρείται περίοδος αυξημένης επιβατικής κίνησης στα διεθνή αεροδρόμια.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα επιταχύνθηκαν και ορισμένοι διεθνείς προορισμοί, κυρίως σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική, ξανάνοιξαν, η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης δεν ήταν η αναμενόμενη, δεδομένου ότι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι σε ισχύ σε πολλά μέρη του κόσμου. H αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα ουσιαστικά αντιστάθμισε την όποια πρόοδο είχε σημειωθεί στις εγχώριες αγορές της Αυστραλίας και της Κίνας, σημειώνει στην ανάλυσή της η IATA.

Το παρακάτω γράφημα παρουσιάζει τις κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια το Q4 και συγκεκριμένα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019 και το 2020. Επί του παρόντος, με βάση τις κρατήσεις, δεν διαφαίνεται σημαντική ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στα επίπεδα του 2019. Παρότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε δεν υπήρχαν τα εμβόλια, οι μέχρι τώρα πωλήσεις αντιστοιχούν στο 42% των επιπέδων του 2019. Η IATA εξηγεί ότι το δείγμα είναι μικρό για το Q4, ωστόσο διαφαίνεται ότι κατά τους επόμενους δύο μήνες οι προκλήσεις για τις αερομεταφορές θα είναι σημαντικές.

Αθροιστικές παγκόσμιες κρατήσεις για πτήσεις το δ' τρίμηνο του 2021
Αθροιστικές παγκόσμιες κρατήσεις, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, για πτήσεις το δ’ τρίμηνο του 2021

Φωτό: Miguel Ángel Sanz/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.