Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η τιμή του φυσικού αερίου

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η τιμή του φυσικού αερίου

389
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η τιμή του φυσικού αερίου

Τη μεγαλύτερη τιμή που έχει φθάσει ποτέ κατέγραψε το φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε τα $1.000 ανά 1.000 κυβικά μέτρα, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά.

Η τιμή για παράδοση τον Οκτώβριο στο TTF (Title Transfer Facility) Hub της Ολλανδίας αυξήθηκε περαιτέρω στα $1.031,3 ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σημειώνεται, πως τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, η αντίστοιχη τιμή ήταν $946 ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται, πως στο ράλι των τιμών φυσικού αερίου έχουν συνδράμει διάφοροι παράγοντες, μεταξύ άλλων ο ανταγωνισμός Ασίας και Ευρώπης για τα διαθέσιμα φορτία φυσικού αερίου αλλά και η υπό του φυσιολογικού ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Τέλος, η τωρινή κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου αναμένεται να επιμείνει για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς αυτό είναι το ελάχιστο χρονικό πλαίσιο προκειμένου ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 να λάβει έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή για την Ενέργεια της Γερμανίας. Εφόσον η έγκριση δοθεί, οι ροές του αγωγού δύναται να ανακουφίσουν την αυξανόμενη ζήτηση και να οδηγήσουν την αγορά προς επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα.

Φωτό: Guillaume Horcajuelo/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.