
Με την ενίσχυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων, η Ινδία αναμένεται να καταστεί ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, πίσω από Κίνα και ΗΠΑ, με ένα μερίδιο της τάξεως του 5,9% στις παγκόσμιες εισαγωγές, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Επί του παρόντος, η Ινδία αποτελεί τον όγδοο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως, με το μερίδιό της να ανέρχεται στο 2,8%. Σύμφωνα με την έκθεση Global Trade Outlook του βρετανικού Υπουργείου Εμπορίου, η Ινδία έως το 2030 θα αναρριχηθεί στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων παγκοσμίως.
Στο report τονίζεται ότι η αναδυόμενη αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης της Ασίας, κυρίως για τρόφιμα, ταξίδια και ψηφιακές τεχνολογίες, θα αποτελέσει οδηγό για την αύξηση της ζήτησης για εισαγωγές.
Άλλωστε, εδώ και δεκαετίες, το κέντρο βαρύτητας της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας έχει μετατοπιστεί προς την Ανατολή, λόγω της ταχείας ανάπτυξης των χωρών του Ινδο-Ειρηνικού. Ως απόρροια αυτής της τάσης, έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και τα trade patterns. «Μεταξύ 2019 και 2050, το 56% της παγκόσμιας ανάπτυξης θα προέρχεται από τον Ινδο-Ειρηνικό σε σύγκριση με το 25% από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αθροιστικά. Εντός του Ινδο-Ειρηνικού, η ανάπτυξη θα εξισορροπηθεί σταδιακά, με τη συμβολή των χωρών της Νότιας Ασίας και δη της Ινδίας να αυξάνεται», αναφέρεται στην έκθεση του υπουργείου.
Η Ινδία εκτιμάται, επίσης, ότι θα καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με το μερίδιό της στο παγκόσμιο ΑΕΠ να ανέρχεται στο 6,8%. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο report, τα επόμενα τριάντα χρόνια η παραγωγικότητα της εργασίας των χωρών του E7 (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδονησία, Μεξικό και Τουρκία) θα ξεπεράσει την αντίστοιχη των χωρών του G7, με τη μετατόπιση της οικονομικής αυτής δύναμης να επηρεάζει σημαντικά το διεθνές εμπόριο.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO), μέσω ανακοίνωσής του, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν ένα ισχυρό όργανο χρηματοδότησης αναφορικά με…
Το EMMYS Yacht Show επιστρέφει στον Πόρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2026, με ανανεωμένο όραμα και έμφαση στη σύγχρονη εμπειρία θαλάσσιου…
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν διαβεβαίωσε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Sergey Lavrov για την «άνευ όρων» υποστήριξή του στη Ρωσία στον συνεχιζόμενο…
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κύμα επιθέσεων σε εμπορικά πλοία ένεκα της γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί κυρίως στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι…
Η προκαταρκτική έρευνα της Υπηρεσίας Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) για το αεροπορικό δυστύχημα της Air India, που κόστισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους, καταδεικνύει…
Αύξηση 0,8% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Μάιο του 2025 σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Μαΐου 2024, έναντι αύξησης…
Ο Σύνδεσμος Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων (HSA), ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την επετειακή διοργάνωση του Pireas 2025, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση του…
Η Seaven Tanker & Dry Management Inc. ανακοινώνει την απόκτηση του 20ού πλοίου του στόλου της με ελληνική σημαία, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ